Дайте нам оружие и будем гнать Россию до Сибири

5 февраля, 12:00

Минувшая неделя была полна разными геополитическими событиями, обсуждением реформ, войны, новых органов МВД и многого другого. И в этих диалогах с обществом нам чрезвычайно важно иметь в собеседниках человека, который вызывает доверие у всех. И который абсолютно незаангажирован. И вот сегодня у нас в студии именно такой человек. Народный депутат Украины – Михаил Гаврилюк.

Gavriluk_v_sibir
Влащенко Здравствуйте, Михаил. На вас такая известность свалилась просто с неба. Вам это мешает или нет?

Гаврилюк: Воно мені не мішає. Я просто на це не звертаю уваги. Я знаю одно: це, що "звалилося з неба", може зараз комусь багато допомогти.

Я знаю, что вы часто бываете в зоне АТО. Как вы считаете, то, что говорят по телевизору, то, что пишут в интернете, то, что пишут в газетах, и то, что происходит там на самом деле, насколько это совпадает?

То, що там на самом ділі відбувається, я думаю, яку інформацію подають, так її і потрібно подавати нашому українському народу. Якщо начнуть показувати, що там на самом ділі відбувається, то начнуть матері опять підніматися, як це було літом. Що матері піднімалися, що не хотіли своїх синів відпускати в зону АТО. Хотя, я вважаю, що це неправильно, бо чоловік, мужик він должен встати, коли це потрібно, піти і захистити свою країну. Захистити свою сім'ю, свою маму. Багато з ким спілкувався, багато хто говорить: "А чо я піду туди? Вони коли прийдуть сюди, тоді я буду захищати". Я кажу: "Упасі Господь, щоб вони прийшли сюди і щоб принесли такі руїни, які зараз відбуваються там. Лучше їх там зупинити, на тій території, де вони зараз є. Зупинити, нагнати їх, чим допустити аж до самої хати".  

А что на самом деле происходит в Дебальцево? Есть ли опасность окружения?

Дебальцеве зараз обстрілюють. Хоче Росія, всьо-таки, опять сотворити нам "котьол". Але у них це не вийде, бо один раз у нас уже був дуже гіркий досвід. Зараз, в даний момент, ми цього не допустим.

Говорят, что в армии по-прежнему очень много коррупции. Что генералы воспряли духом, опять начали строить дома. Коррупция в армии во время войны – это особенно отвратительно. Как вам кажется, насколько там вот это?

Я вважаю, і моя би була воля, у воєнний час тих людей. тих генералів, які потратили кошти не на війну, не на армію, не на солдатів, а потратили їх на свої блага, я вважаю, що таких треба ставити без суда і слєдствія до стіни і розстрілювати. Бо, як не як, за таких генералів багато наших солдатів гине.

Много вообще в армии есть коррупции?

Слухи ходять. І багато слухів ходе. Поки я точно не буду знати, поки точно в мене не будуть дані, що да, є, саме це, і на  нього факти, я не можу на даний момент нічого сказати. Коли я буду впевнений в тому, що да, є, тоді я можу щось розказати. Покамість всьо під слідством.

А вот такое интересное явление, как комбаты. Есть очень много боевых ребят, которые воюют, продолжают воевать. Но есть, наверное, и самозванцы. Проекты каких-то олигархов. Как вы считаете, все ли эти люди такие вояки, как они из себя представляют?

З тими людьми, з якими я зустрічався, з якими я спілкувався, тими,  якими, мої люди, є в мене такі, волонтери мої, які допомагають, з такими людьми я не зустрічався. Тоже нічого не можу сказати. Тих людей, яких я бачив на передовій, то я бачив людей справедливих, чесних, настоящих воїнів, які борються за справедливість  і за нашу державу.

Насколько, с вашей точки зрения, армия подросла? Состояние боевой готовности, квалификация?

Поначалу, коли починалася ця війна, ми були дуже слабкі. Але в даний час наша армія зросла, наші воїни навчилися воювати, вони в даний момент Росію стримують і не пускають дальше. Видно, як наші воїни навчилися воювати, в тім же самім аеропорту, в Донецьку. Так само в Донецьку наші воїни показали свою справжню мужність. Для наших воїнів зараз би дати ще сучасну зброю в руки, то ми Росію будемо гнати аж в самий Сибір.

А где его взять, это современное оружие?

Я надіюсь, що, всьо-таки, США нам допоможуть, дадуть нам зброю.

Дискутировали на эту тему, что Европа и США должны нас поддержать современным оружием. Но нет же пока решения.

Я думаю, це не за горами. День, два, три, і я думаю, що це рішення буде. І у нас буде современна зброя і, всьо-таки, ми поженем Росію аж в самий Сибір з нашої держави. 

Почему так долго задержалось то, что мы называем реформами?

Недавно помінявся склад депутатів. До цих пір там засідали різні люди,  і багато хто там засідав, кому вільна, процвітаюча  держава не була цікава. Їм було цікаво, що тут, все-таки,  панувала Росія. І того ці проекти не приймалися. В даний момент склад депутатів помінявся,  і більшість в даний час хоче змін. І от зараз ми на рахунок цього і працюємо.  

Вы говорите, что там заседали разные люди. Разные люди и сейчас там есть. Представители "Оппозиционного блока" – это именно те люди, против которых вы выходили на Майдан. А когда вы с ними встречаетесь, какие чувства вы при этом испытываете?

Най мої чувства остануться при мені. Щоб я не розповсюджував по всій країні. Моя би воля, я би тих людей, які прийняли 16-го числа рішення, щоби розстрілювали Майдан, тих людей,  за яких зараз відбувається у нас війна, я би тих людей поставив би до стіни і розстріляв би.

Реформы для простых людей – это очень серьезное испытание. Вы, наверное, единственный из народных депутатов,  кто не потерял связь с простыми людьми. Вы же живете в деревне у себя?

В даний момент?

Когда вы приезжаете на сессию, вы живете в Киеве?

Нє, я в Києві не живу. Я живу у себе на виборчому окрузі. Виборчий округ в мене 95-й. Місто називається Боярка. Там я і живу.

Люди в Боярке что говорят про реформы?

Багато є вже людей, які розуміють, що через ці санкції, які впливають на Росію, падає російська економіка, і вона і нас за собою затягує, у цю прірву. І не тільки нас, а й усі окружаючі країни.

Вы думаете, что вот это причина – что в Росси кризис, и они нас затягивают?

Я думаю, що да. Бо багато що експортували ми в Росію, в даний час у нас експорт цей прекращається. І з кожним разом все тяжче і тяжче стає. Знаю точно, що в першу чергу нам ці реформи. Треба протриматися цей рік. 

А какие настроения у людей – все готовы "протриматися"?

Багато я спілкувався з людьми, що даже не знають, як зводити краї з краями. Ту зарплату, яку вони получають, на місяць їм не вистачає. За комунальні послуги і то не вистачає, щоб виплатити. Багато і обід, багато нарікань є, но, всьо-таки, треба набратися терпіння, всьо-таки треба перемогти війну. Якщо ми переможемо цю війну, яка зараз у нас є в державі, я думаю, що наша країна стрімко піде вгору.

По вашим наблюдениям, как относятся к народным депутатам? Как к политикам нынешним относятся? Кого больше любят – Порошенко или Яценюка?

Це треба людей спитати.

Ви ж з ними спілкуєтесь постійно.

Я спілкуюся з ними. Нема довіри. Поки Яценюка ще підтримує народ. Більшість, як я чую, людей,  Яценюка ще підтримує. У Порошенка, говорять, що рейтинг падає, що нема вже тої довіри "він нам обіцяв, він нам сказав".

А що він не виконав?

Перше, що він не виконав, коли балотувався в президенти, він говорив,  що за два тижні у нас в державі буде спокій. І за цього багато людей повірили. І багато з людьми я зустрічаюся, і багато вони мені говорять,  "що, от,  ми йому повірили,  що він за два тижні наведе лад у нашій державі, а замість того,  щоб він навів лад, у нас перемир'я, у нас якесь стояння, чекання якісь, і непонятно чого". Багато хто говорить, що коли воно починалося, і коли починали в Криму появлятися зелені чоловічки, їх треба було зразу давити, і унічтожати. Прийшов враг на нашу землю, у Росії спитали "Ваші люди?" "не наші люди". Якщо це не ваші люди, значить,  це бандити, це тоже не наші. Що вони у нас шукають, зі зброєю в руках, непонятно. Тоді їх гнати в шию, і унічтожати врага. Бо враг прийшов на нашу землю. Цього не відбулося.  

А как вы считаете, если бы задавили сразу в Крыму, не было бы того, что сейчас есть?

Я рахую, що да. Вони би не розмножилися. І укріпили би собі границі.

Вышвырнули бы из Крыма и не начались бы волнения на востоке?

Це моя думка така. Скоріш  всього, що воно так і було. Що ми не  дали б це розповсюджувати. А так без жодного пострілу Крим оказався в Росії.

А люди в селах, маленьких городах, они по-прежнему инфицированы политикой? Какие каналы смотрят, кому верят?

Я чую такі думки у людей, що вони кажуть, що вже не можуть дивитися ці новості. Зранку встаємо, і зразу до телевізора, що там відбувається. Багато дивляться і 112 канал. Багато знаю людей, які говорять, що вже нічого не дивляться, тільки мультики. Щоб розгрузитися від всєї тої ситуації.

Что вы смотрите?

В мене не хватає часу. Якщо в мене є час,  то в мене є багато других занять, якими зайнятися.

А в интернете вы бываете? Вам нравится?

Коли ще я на Майдані знаходився, мені подарили ноутбук. Я научився користуватися, і з нього беру інформацію, що мені потрібно. "Українську правду" я читаю. В інтернеті все, що потрібно, набрав, і зразу це знайшов. Я люблю проживати життя. Нравиться, то значить ти маєш  в ньому сидіти, весь час у ньому зависати. В мене нема до того любові. Я люблю життя своє проживати, бачити людей, спілкуватися з людьми вживу.

В Раде есть люди, которые только пришли из жизни, что называется. Такие люди, как вы. Как вы себя чувствуете там? Насколько вам комфортно? Подружились ли вы с кем-то? Насколько вы чувствуете, что политика – это ваше?

Мене здержує в політиці те, шо я багато чим можу допомогти людям. До того я намагався допомогти людям, но у нас був відворот-поворот. Нас зразу розвертали, хоть ми находили і справи, і всьо ми находили. І на чиновників, і на усіх. Ми говорили: "вот діло, саджайте цю людину. Ми за вас всю роботу поробили". Після нас приходили ці чиновники, приносили чемодани грошей, ми приходили, і нам казали "складу злочину ми не виявили". І проста людина нічого нікому не могла доказати. Зараз я можу багато кому що допомогти. Хто до мене звертається за допомогою, я говорю: "то, шо ви до мене словесно говорите,  то дуже добре, но зайшло в мене в одне вухо, в друге вухо вийшло. До мене звертайтесь, але письменно. Надавайте мені факти, надавайте мені справи, і я вже буду дальше розповсюджувати, куди воно повинно йти".

А удалось уже кому-то помочь?

Да, в мене є дуже багато справ, в яких ми вже  допомогли багато яким людям. Багато деякі стройки зупинили, які там застроювалися незаконно. Сьогодні даже був у нас суд, апеляційний. 14 газемлі у Бучі розкрадає одна людина Калєтнік. Це дідусь того народного депутата. 14 га лісу він закупив. Вони найшли 140 людей, цих 140 людей, тіпа, вони їм роздали, але на самім ділі ніхто нічого нікому не роздавав. Вони замість них навіть розписалися. Один, Ірпінський суд, ми виграли. Апеляційний суд нас вислухав. Я так замітив, що судді на нашій стороні,  простих людей, вони піддержують людей. Підтримують їхню сторону.  Протівоположна сторона привела дуже знатних, дуже розумних юристів. І ці юристи так огризалися, такі заковирочки в тих законах находили. Але я думаю, що правда, всьо-таки, буде на нашій стороні.   

Сегодня ситуация такова, что на их стороне образование, долгий опыт жульничества. На вашей стороне вера в Украину, желание помогать людям. Вы сказали, что вы начинаете учиться говорить, формулировать свои мысли. Вы чувствуете, что вам нужны знания?

Обов'язково людина має знати, як допомогти, що треба зробити. Стараємось, вчимося.

Я видела проект бюджета. Я бы в нем вообще не разобралась. Там совершенно взаимоисключающие были пункты, он очень сложно был написан. Вот вы голосовали "за" бюджет?

Да, я голосував "за".

Вы его как-то осилили или вы поверили на слово своим товарищам, что они сказали вам так проголосовать?

В мене є помічники. Є багато волонтерів, які допомагають мені просто так. За справедливість, за щастя, люди даже законопроекти пишуть. Прості волонтери, вони знають, як писати,  вони пишуть. Я кожному помічнику розділив по десять сторінок, щоб вони продивилися і мені розказали. Були деякі нюанси, що треба було їх трошки поправити. Я думаю, що це всьо з часом.

Т.е. вы попробовали, все-таки, честно разобраться в том, что там написано? А удалось вам?

Моїм помічникам удалось, вони мені показали там де, шо. Закладочки були, вони мені всьо розказали. Удалось мені розібратися.

А Налоговый кодекс вам нравится новый?

А що у нас в Налоговому кодексі?

Бизнесмены говорят, что фактически та же самая ситуация, что была и раньше с налогами. А вы как считаете, он действительно прогрессивный, этот новый Налоговый кодекс?

Давайте ми поживем, побачим.

Одна из больших проблем Украины – коррупция. Коррупция есть и в правительстве, и в министерствах. У вас какие ощущения от того, что происходит?

На тих корупціонерів потрібно відкривати справи, находити факти злочину, подавати в суд, прокуратуру, і з такими людьми розбиратися.

Открыты были дела на "семью". В конечном итоге ничего из этого не вышло, ни один бизнес не заблокирован. Не наводит это вас на мысль, что в силовых структурах что-то неладно?

Треба, щоб замість мене тут находився наш головний прокурор, Ярема, і щоб він на ці питання відповідав. Як то так, що до сих пір ніхто, ніде і ні за шо не посаджений. Я рахую, що погано працюють. Напевно, мають свой інтерес в тому якийсь. Напевно, щось вони з того  мають, якщо вони не хочуть ні на кого відкривати справи, нікого не хочуть притягувати до відповідальності. Закрадається тільки одна думка в голову,  що та людина взяточник або взяла якісь гроші, що їй нецікаво. Вона, навпаки, покриває того бандита, того прєступніка.

Я прочитала, что вы учились в школе-интернате. Почему?

Склалося так у мене, доля моя, що мені прийшлось учитися в інтернаті.

Маленькому ребенку это дает какой-то урок в жизни?

Це дуже великий урок. Дається урок виживання. Ти маєш вижити, нє маєш упасти в грязь обличчям. Ти можеш в любий момент захистити себе і дати противнику відсіч.

У вас есть гражданская жена и сын?

Це запутана історія. Може, нехай вона буде краще запутана, чим її розпутувати? З гражданскою женою, з якою я проживав або з якими я проживаю, ні з одною в мене нема сина. В мене один законний син, це в законному браці. Я розведений вже 11 років. І син зростає з мамою. Я общаюсь з ним, приїжджаю в гості, фінансово допомагаю, і всім, чим потрібно, допомагаю.

Любому человеку нужна любовь в жизни. А вы живете один?

Як козак може жити один?

Т.е. есть у вас любимая женщина?

Є. Усьо є.

Скоро свадьбу ждать?

Я не знаю, скоро чи не скоро.

Какую женщину в ВР вы считаете самой красивой?

Нема такого, щоб в мене були некрасиві жінки. В мене всі жінки красиві. Я їх бачу всіх красивими.

Сколько денег вы тратите в месяц на содержание семьи и на помощь сыну?

У нас в даний момент 6,5 тис. зарплата, яку я отримую на руки.

У вас нет никаких надбавок?

Є гроші, які надаються на помічників. Помічники їх і отримують.

Вы сюда приехали на "Жигулях". Вы единственный из народных депутатов, кто ездит на "Жигулях". У вас есть желание поменять как-то свою жизнь, с точки зрения комфорта?

У нас є багато людей, які і "Жигуля" даже не мають. А "Жигуль" не мій, це мого друга. Він знаходиться у Василькові. Женя Архіпов. Це його машина, він її дає мені, якщо потрібно. В нього просто дві машини. А я себе дуже нормально чувствую, щоб щось міняти.

Когда вы последний раз виделись с Яценюком или разговаривали с ним?

Уже давно. Недільку, півтори.

Какую книжку вы читаете в данный момент?

Недавно закінчив читати книгу "Тигролови" Івана Багряного.

Нравится?

Дуже цікава книжка. Рекомендую вам її прочитати.

Часто вспоминаете Майдан?

Кожен раз, коли я проїжджаю. Я ж на работу доїжджаю на метро. Якщо проходиш по алеї Небесної сотні, серце зжимається.

Если б вам дали 2млн долл. и домик в Австрии, вы бы уехали?

Нє. 2млн, якщо би мені дали, я зараз бачу багато дуже є людей, які просять, щоб допомогти дітям. Я би їх пораздавав.

Кто виноват в том, что у нас до сих пор есть коррупция? Кто эти люди?

Самі ж ті корупціонери. Я рахую, що влада винувата, що не притягує їх до відповідальності.

Вы голосовали в парламенте хоть раз против своей воли?

Ми ж домовилися, що кожна людина має свою думку і точку бачення. 

Вы рассчитываете получить квартиру в Киеве от ВР? Которая по закону вам положена?

Я такого не чув і не розраховую.

У вас есть любимая песня?

В мене дуже багато. Особливо козацьких.

Три самые большие проблемы Украины?

Війна, корупція і люстрація.

Спасибо большое, Михаил Витальевич. С нами сегодня был народный депутат Украины, народный любимец, казак Гаврилюк, Михаил Гаврилюк. Мне кажется, его устами говорил сам народ. Хорошо, что такие люди пришли сегодня в Верховную Раду Украины.