Эксклюзив. Народный депутат Украины Олег Ляшко - гость программы "Люди. Hard Talk"

5 августа, 22:00

Читайте полную версию интервью с украинским политиком, занявшим третье место на президентских выборах в этом году, лидером "Радикальной партии" Олегом Ляшко - только на сайте bnk.ua

Ляшко
bnk.ua

Наталья Влащенко: Сегодня у нас в гостях человек, которого, половина фейсбука заказывала мне, когда говорили мне, каких гостей они  хотят видеть. О встрече с ним просили все,  практически,  мои читатели. И не только мои, я думаю. Сегодня у нас в гостях один из самых пассионарных политиков Украины, это – Олег Ляшко. Здравствуйте, Олег Валерьевич.

Олег Ляшко: Вітаю.

Наталья Влащенко: Я, вообще, честно говоря, учитывая там события последних полгода и глядя на ваш быстрорастущий рейтинг, я всегда говорю об одном. Что, наверно, как и в любой области человеческой деятельности, в политике тоже очень важен талант. Но хочу начать вот с последнего скандала. Там, буквально недавно, пару дней назад,  в сети прошел ролик, там,  где Коломойский просит Сашу Ткаченко, там,  "мочить" Ляшко. Насколько вы считаете аутентичным этот ролик? Как вы думаете, это правда или неправда? И зачем Коломойскому Ляшко, вообще?

Олег Ляшко: "Ну, зачем Коломойскому Ляшко" - це треба спитати у самого Коломойського.

Наталья Влащенко: Ну, у Вас же есть какие-то догадки!

Олег Ляшко: Я сподіваюсь, що він колись отут сидітиме і відповість вам, чи треба я йому чи не треба. Сам Коломойський, я з ним зустрічався, він запевняє мене, що ролік сфальшований, що він до цього не причетний.

Наталья Влащенко: А, вы виделись после этого,  когда он вышел в эфир?

Олег Ляшко: Да. Я позавчора з ним бачився,  і він мене запевнив, я його теж спитав.

Наталья Влащенко: Обнимались?

Олег Ляшко: Ні. Не обнімались, і не цілувались. У нас не ті стосунки. І я його спитав, і він сказав, "я до цього не причетний, це фальшивка, це підробка". Ну, звичайно, я повірив, що це фальшивка і підробка,  якби я не дивився канал той, про який ви згадали, де вони мене пов'язують, мочать і т.д. Але Бог - суддя. Бог - суддя, всім,  хто це робить… знаєте, вчора один генерал СБУ розказав мені дуже цікаву історію. От чого один кабан, на якого полюють, можуть все життя полювати, а він все одно не потрапляється мисливцям. А другий, там,    зразу потрапляється. Питаю – чого? А от одного, от пускають собак на кабана, вони його оточують, гавкають, той починає крутитися між собаками, мисливець його стріляє. Інший кабан, розумний, він не звертає уваги на собак, на цих шавок. Він летить далі. І виживає. От я так само.  Я не звертаю на це все увагу. Хай говорять.

Наталья Влащенко: Ну, вот есть всякие угрозы,  там о том, что Ляшко в таких списках, сяких списках и т.д.

Олег Ляшко: Я постійно отримую і есемески, і на електрону пошту. То Губарєв півмільйона обіцяє доларів за мою голову, то якісь угорські…

Наталья Влащенко: Откуда у Губарева полмиллиона долларов? Хотела бы я знать.

Олег Ляшко: Ну, я думаю, що це очевидно, звідки. Від ФСБ, від Росії. Бо і Губарєв, і всі інші, хто воює на Донбасі, це шестьорки і це зрадники, це російська агентура.  Агентура. І тому, звичайно, що Москва їм оплачує все.

Наталья Влащенко: Олег, а вот эти слухи, что вы можете стать комендантом военным, военным комендантом Донбасса,  которые усиленно муссируются Российскими телеканалами. Они имеет под собой какую-то почву?

Олег Ляшко: Взагалі такої посади не має – військовий…

Наталья Влащенко: Ну, понятно. Посаду можно любую придумать.

Олег Ляшко: Військовий комендант Донбаса…

Наталья Влащенко: Нам надо будет – завтра будет.

Олег Ляшко: Ви знаєте, якби я балотувався в президенти Росії, я  б думаю, що я заняв би друге місце, як опозиційний кандидат, точно. Бо більш популярнішого, і більше, ніж про мене, на російських телеканалах не говорять. Вони розказують не тільки про це. Недавно "Лайф ньюс", їхній каналізаційний цей канал агітпрому, передав, що я особисто розстріляв п'ятеро мирних жінок у м. Слов'янську. До цього вони розказували, що, значить, нацисти, фашисти, Ляшко вивіз три КамАЗи трупів із Маріуполя. Тобто,  вони таку галіматью розказують,  що я навіть не звертаю уваги.

Наталья Влащенко: Ну, если мы уже заговорили о "Лайф ньюс", я знаю, что они там этот ролик показывали, вот допросы этого дедушки, 62-летнего. А как эти ролики попадают, вообще, в сеть? Кто это снимает?

Олег Ляшко: Дєдушкі, якого дєдушкі?

Наталья Влащенко: С мешком на голове, какой-то мужчина, и  вы ему говорите, что выйдешь через 15 лет… ну, вы помните.

Олег Ляшко: Да, да, да.

Наталья Влащенко: Это снимают ваши помощники? Ваши люди? Или кто это снимает?

Олег Ляшко: Ні, ні. Там були якісь журналісти, вони знімали… це було під Слов'янськом. Там наші військові затримали цих терористів. Той дєдушка, про якого вони так співчутливо розказують, той дєдушка особисто стріляв у наших солдат. Організовував барикади. І його взяли зі зброєю, наголошую – зі зброєю у руках його взяли. Тому то він не простий дєдушка. А то - на його руках  кров. На руках того дєдушкі. І на багатьох з них – кров. То я випадково його побачив, і коли мені сказали, що ось його затримали зі зброєю і т.д., я підійшов до нього і попитав, хто такий?  Кажу: "Ото 15 років відсидиш, як доживеш, то вийдеш".

Наталья Влащенко: Ну да. Я видела сюжет. А если завтра… Ну понятно, военный комендант - должность мифическая, потому что для этого надо, как минимум, военное положение ввести, чтобы там были…

Олег Ляшко: …і я вважаю, що його треба ввести…

Наталья Влащенко:  Надо, да? Считаете.

Олег Ляшко: Звичайно. Звичайно.  Ну, давайте. Давайте об'єктивно говорити. Розказують – антитерористична операція. Це не антитерористична операція.  Треба називати речі своїми іменами. Іде війна. Росія веде проти нас війну. Не треба розказувати: "оголошена – неоголошена війна". Це війна! Її хоч оголошуй, хоч не оголошуй. Але коли, вибачте мене, сьогодні у російських диверсантів на Донбасі, у російських терористів зброї більше, ніж у талібів в Афганістані, - танки, зенітні комплекси, "Гради", С-300 тощо, - то це війна! І тому як вигравати війну, не оголошуючи військовий стан? Звичайно, оголошувати військовий стан, переводити всю економіку, всю політику, увесь державний апарат на військові рейки і вигравати у цій війні. Є два варіанти у війні: або виграєш, або програєш. Іншого варіанту немає.

Наталья Влащенко: Олег. Хорошо. Допустим гипотетически, введено военное положение там, в этих областях восточных. Допустим. Вы стали комендантом. Вот, что бы Вы сделали вот там, вот  сразу? Потому что, я скажу честно, это не секрет. Очень многие эксперты, очень многие журналисты, очень многие… просто, вот,  люди, которые следят за событиями, говорят: "Да все это – "договорняк". Уже, если б хотели, давно б уже выиграли, давно б уже сделали" и т.д. Им выгодно вести эту войну, потому что поднимается рейтинг. Потому что президенту нужно было выиграть в первом туре. Потому что… Ну, называется масса… я, сейчас, не буду перечислять это все… И совсем не факт, что это так, да? Но, уже разговоры эти о том, что там "верхушки трут" и договариваются,  и они греют руки, зарабатывая деньги на всех этих событиях, - они, это уже не новость. И, конечно же, ну, как мне кажется, дело уже не в том, идут разговоры или нет. Дело в том, что, конечно, гибнут люди. И, конечно, стоит промышленность вся, и экономика. И нужно с этим что-то делать. Поэтому, как Вы считаете, вообще, возможно там, что кто-то не хочет, вообще,  выигрывать эту войну?

Олег Ляшко: У мене немає фактів, щоб стверджувати, що війна на Донбасі – це "договорняк", як Ви сказали. Але для мене цілком очевидно, що ця війна затягнулась із кількох причин. Перша – це зрада. Це зрада так званих місцевих еліт: Донбасу, Луганщини, Донеччини. І, коли сьогодні президент Порошенко знову намагається з ними домовитися, знову намагається з ними знайти спільну мову, вони знову приходять до влади у звільнених нашими військами містах, то я вважаю це катастрофічною помилкою. Звідки проблеми на Донбасі? Бо 23 роки Донбас був відданий на відкуп місцевій мафії. Київська влада не цікавилась Донбасом. Там ніколи не поважали українську мову, українську культуру, українські символи і власне українську державність. І сьогодні ми на Донбасі, насправді, коли говорять: "сепаратист, сепаратизм" - брехня все це. Сепаратизм – це ширма. Ширма для місцевого криміналу. Який усунули. Який представляв при владі банду Януковича. Коли Януковича усунули від влади – місцевий кримінал вчинив бунт. Він увійшов у змову із Росією. І Росія користається цією ситуацією для того, щоб розірвати країну і дестабілізувати її. Тому я категоричний противник будь яких перемовин з місцевим криміналом – раз. Я категорично заперечував проти того, щоб президент Порошенко домовлявся з так званими місцевими елітами. Бо це зрадники, а той,  хто зрадив один раз – вони зрадять другий раз. І мені особливо прикро дивитися, коли люди, які учора допомагали терористам, - сьогодні вони приходять і кажуть: "Я в.о. мера, як у Слов'янську чи ще десь". Та він у тюрмі повинен сидіти, бо він разом з терористами здав місто, вони дозволили захопити міста, пролилася кров українських військовослужбовців, мирних громадян, і сьогодні ці колабораціоністи,  починаючи від самого низу і в Верховній Раді, ледь не половина колабораціоністів – зрадників з Партії регіонів і комуністів, - вони знову намагаються домовитися. Тому ніяких домовленостей

Наталья Влащенко: Вот я уже третью… Извините, что я перебиваю, но я уже третью неделю слышу, как Юрий Витальевич уговаривает почему то Ахметова, что он должен призвать всех сложить оружие и т.д. Ахметов, по- моему, ничего не собирается делать. Чего его уговаривать? Какую роль на Востоке сыграл, я не спрашиваю про Ефремова, как бы с ним понятно всё, какую он роль сыграл. И  он не мог никакую другую  роль сыграть, потому что он вырос, он  вышел из криминала Луганского,  в 90-х. Да. Поэтому он понятную роль сыграл! А вот какую роль сыграл Ахметов вот в этой всей истории?

Олег Ляшко: Кожному оцінку поставить історія. Що стосується Ахметова, то я вважаю, що він з самого початку мав би діяти рішуче і радикально. Він мав би заявити про… Він заявив про це, що Донбас у складі України, але заявив тоді, коли процес зайшов надто далеко. Я вважаю і я зустрічався з Ахметовим так само, як з іншими зустрічався, і я йому казав: "Якщо Ви хочете, щоб Донбас був в Україні, то, будь ласка, у Вас є мільярди, так? Потратьте ці мільярди на підтримку армії. Створіть добровольчі формування. У Вас же тисячі охоронців. Нехай ці охоронці "мочать" тих терористів. Не можна з ними ні про що домовлятися. Сьогодні, наскільки я чую позицію Ахметова - це переговори вести. Я вважаю, що це категорично неправильно. Вести переговори немає з ким. З криміналом переговори не ведуться. І з ворогом, який воює проти нас,  переговори не ведуться. До речі, раз ви згадали про Єфремова, я хотів би сказати, що не тільки Єфремов, а всі народні депутати України від Донеччини, від Луганщини, обрані по мажоритарним округам, наголошую, всі до одного, а їх більше 30 осіб, за виключенням Машенського, який там депутат від Алчевська, ніхто,  ні один з них не виступив на захист територіальної цілістності України, ніхто, ні один з них не виступив проти референдуму, а багато хто з них відкрито сприяв сепаратизму.

Наталья Влащенко: Коммунисты, насколько я знаю, те работали открыто, просто.

Олег Ляшко: І комуністи, і регіонали. І комуністи, і регіонали – це їхня робота. Все, що сьогодні відбувається на Донбасі, відповідальність за це несуть комуністи і регіонали. Вони фінансували сепаратистів, їхні члени партії брали участь у сепаратистських  акціях, у проведенні незаконного референдуму. Депутати від регіонів, від комуністів освячували це все, підтримували,  тому вони так само мають нести відповідальність, як і ті сепаратисти, хто стріляє.  

Наталья Влащенко: Самое смешное, Олег, что они когда сеяли этот  ветер, они даже сами не представляли себе, какую бурю они пожнут. Разве думали коммунисты, начиная вот этот заколот, что они свой рейтинг похоронят там.

Олег Ляшко: Звичайно, випустили джина. И не тільки комуністи.

Наталья Влащенко: И что они не войдут в следующую Раду. Разве думала Партия регионов?

Олег Ляшко: І не тільки комуністи, а і регіонали.

Наталья Влащенко: Да, они хотели всех перехитрить.

Олег Ляшко: Бачите, Господь це їх наказує. Кожен, хто пре проти України, кожен, хто зраджує Україну, закінчує погано.

Наталья Влащенко: Очень острый вопрос, вопрос коррупции в армии.  Понятно, что у нас в стране как бы это была любимая тема и одна из главных тем, из-за чего случилась революция, собственно говоря. Но сейчас это звучит особым блюзнирством и святотатством. Вот все эти дела про закупленные бронежилеты. Каждый бронежилет по цене лавочек Кернеса, понимаете, и т.д.  Я не слышала ни одного уголовного дела. Ни против коррупционеров в армии, ни против дезертиров, ни против… Я не буду называть фамилию этого чиновника, потому что у меня нет доказательств, но я сегодня слышала от очень серьезного журналиста, о том, что один из бывших топ-чиновников Министерства обороны, бывших уже, но как раз после аннексии Крыма получил 12 га в Крыму. За какие заслуги? От российского правительства. От кого, почему?  А он очень высокий чиновник был в армии. Т.е., что это было? Понимаете? Вот мне кажется, что СБУ должна заниматься всем этим.

Олег Ляшко: СБУ должна заніматися,  якби  у нас було СБУ.  Бачите, проблема полягає у тому,  що Янукович планомірно останні чотири роки робив усе, щоб знищити і СБУ, й армію, і міліцію. Два міністри оборони, Лєбєдєв і Саломатін, два міністри оборони України були громадянами Росії. Громадянин Росії очолював СБУ - Якименко.  Тому про шо говорити.  У нас не було ні армії, ні СБУ. Ми зайшли у війну, не маючи абсолютно нічого. І сьогодні на ходу ми все це створюєм. Як боротися с корупцією,  для мене очевидно. Треба повернути смертну кару, і тих, кто краде, бронєжилєти ці закуповує…

Наталья Влащенко: В Китае очень хорошо решают эти вопросы.

Олег Ляшко: У Китаї, бачите, там немає війни, на відміну від  нас. З Китаєм бояться воювати.

Наталья Влащенко: Там даже в мирное время хорошо решают.

Олег Ляшко: Правильно. Правильно. Так от,  я вважаю, що от тих, хто краде на солдатах, оббирає на бронєжилєтах, на казках, на харчуванні, розстрілювати перед строєм. Одного, другого розстріляв, третій побоїться.

Наталья Влащенко: Я вчера с большим огорчением прочитала в фейсбуке, Свят Олийнык, днепропетровский этот зам. Коломойского, пишет  Ире Геращенко, что: "Ира, а как же вот это дело по бронежилетам". Она говорит: "Ми написали запрос. Але ж ти знаєш, як з запитами, 2-3 тижні треба ждать відповіді". Я пришла в ужас. Думаю - в стране война. А явно дело о коррупции. Почему от них надо ждать "три тижні відповіді". Бином Ньютона, вообще какой-то, понимаете.

Олег Ляшко: Бачите, ви мене спитали, щоб я робив, якби я був комендантом Донбасу. Вони б у мене літали всі, як драні віники.  Відповідь я б отримав за годину. У мене була б повна координація, у мене не було б такого, що на кордоні засікли караван терористів, а потім цей караван терористів зі зброєю, із устаткуванням у Донецьку.  Я його би замочив би серед поля. А тих, хто цього не зробив, віддав би під трибунал, під суд, і власноручно розстріляв би перед строєм. Ми на війні. На війні, якщо не ти, то тебе застрелять.

Наталья Влащенко: Колонна русской техники идёт на Донецк, это ж не за две минуты случилось.

Олег Ляшко: Відповідь на це питання очевидна. Відсутність координації – раз, зрада – два. Непрофесіоналізм – три.

Наталья Влащенко: Может быть, зрада – раз, а відсутність координації – два?

Олег Ляшко: Можливо, і так.

Наталья Влащенко: Хорошо. Вот эти все батальоны, я как бы не спец в военных вопросах, поэтому там… Батальон Ляшко, батальон Коломойского, батальон "Азов". Как вообще координация между ними идёт. Это ж я так понимаю, это же не Министерства обороны, образования. Поэтому, кто координирует их работу,  как вообще это все происходит.

Олег Ляшко: Я був причетний до створення цього батальйону "Азов". Ми його створили в Маріуполі  на початку травня  із числа патріотів. І батальйон "Азов" разом з іншими формуваннями, 13 червня ми звільняли Маріуполь. Цей батальйон - і "Азов", і батальйон "Шахтар", який нещодавно створений теж за моєї активної участі, й інші батальйони, це у складі добровольців, але вони - це не армія Ляшка, це не батальйон Ляшка. Я до цього причетний, бо я допомагаю, створюю як натхненник, як організатор, але ці батальйони знаходяться  у структурі МВС.  

Наталья Влащенко: Т.е. они за счет министерства содержатся?

Олег Ляшко: Звичайно. Керує ними МВС. Накази віддає не Ляшко, а накази віддає міністр МВС.

Наталья Влащенко: А что, с вашей точки зрения, с кадрами? Потому что люди, которые никогда не воевали, у нас же очень мало боевых офицеров, говорят, что была большая проблема не только с пониманием стратегии, тактики, но и с элементарным дезертирством. Когда люди просто не хотели быть убитыми. И просто так бросали и уходили. 

Олег Ляшко: Можливо, в армії такі випадки були. У добровольчих батальйонах таких випадків немає. Коли розказують про те, що у нас немає професіоналів, які вміють воювати, все це неправда. У нас, як мінімум, 100 тис. людей, військових, які пройшли гарячі точки. І  тому, я вважаю,  що сьогодні на фронт треба закликати не 18-20-літніх пацанів, яких кілька місяців треба вчити стріляти, автомат тримати, а треба закликати професіоналів, треба закликати бійців, ставити під ружжо, і, найголовніше, патріотів. У нас тисячі патріотів, які готові йти і воювати. І навіть грошей за це не просять.  

Наталья Влащенко: Ну да, люди, у которых есть опыт армейский.

Олег Ляшко: Єдине, що вони просять, -  дайте зброю. Щоб вони не з голими руками йшли на ті ПЗРК, на ті зенітні комплекси, на ті танки. На жаль, влада зброю не дає добровольцям. Бо боїться.  

Наталья Влащенко: Об этом мы еще поговорим. У меня есть отдельный вопрос по этому поводу. Я хочу, так сказать, немножко вернуться к делам гражданским. Я не могу не задать этот вопрос. Вас традиционно связывают с группой Левочкина, политической.  Ни для кого это не секрет, и для вас это не секрет. Указывают на  то, что вы там постоянно находились в этих ток-шоу, там,  Шустера и прочих, прочих. А без лоббирования, так сказать,  АП это было невозможно. Помнят все, как вы достаточно активно защищали Шувалова, когда его хотели депортировать и т.д. А сейчас "Интер" ведет, так сказать, понятно какие новости. Вот вы сами, как можете ответить на этот вопрос.   

Олег Ляшко: Кажуть, група Льовочкіна, кажуть група Ахметова…

Наталья Влащенко: Нет, нет. Говорят про Левочкина, про Ахметова я ничего не слышала.

Олег Ляшко: Секунду. Говорять про Коломойського, говорять ще про шось. Значить, послухайте мене. За мене на президентських виборах проголосувало 1,5 млн людей. От  я їхній проект, отих 1,5 млн людей.

Наталья Влащенко: А говорят, что теперь очень многие, после такого вот  вашего феерического успеха на выборах, говорят, что теперь к вам там, выстраиваются в очереди…

Олег Ляшко: Це правда

Наталья Влащенко: …говорят, что вот…  Волин. Это его самый успешный проект.  Все остальные его очень сильно подвели. А вот Олег, там такая… - оказался очень талантливым человеком. Но теперь уже все уже хотят, так сказать, ему дать денег, помочь и т.д. Правда? Предлагают?

Олег Ляшко: Дуже багато, справді, бажаючих, але у нас є політика Радикальної партії. Ми не візьмемо ні в список, ні кандидатами в депутати діючих депутатів – раз. Ми хочемо молодь привести до влади. У списку Радикальної партії будуть герої Майдану, герої боротьби на Сході тощо. А хто там чим задоволений, питайте у тих, хто задоволений.

Наталья Влащенко: А вот уже не будет прежних ваших, вот Наташа Розинская, Шилова и т.д. Это уже будут другие люди в списке?

Олег Ляшко: Да, звичайно. Шилова, про яку ви згадали,  це моя особиста помилка. Бо я її брав до партії, потім ми її звільнили. Ця сучка, вона просто продалася і працює сьогодні на ФСБ. Займає антиукраїнську позицію. Ми її виключили з партії у грудні 2013 року. Жодного стосунку до партії вона сьогодні не має. Але вона, справді, була, і я за це відповідаю персонально.  Я жива людина, як і кожен я можу робити помилки, це була одна із моїх помилок. Люди перевіряються у боротьбі. Війна показує, хто є хто. 

Наталья Влащенко: Ну, конечно, форс-мажор, всегда очень быстро это… Хорошо, а кто будет в первой пятерке? Ну, вот условно. Скажите, кто эти люди будут?

Олег Ляшко: Я не знаю. Я хотів би, шоб у першій п'ятірці була Надя Савченко, яка зараз сидить у Воронезькому СІЗО, наша героїня, наша льотчиця. І я запропонував їй зараз, через адвокатів, щоб вона балотувалася до ВР від Радикальної партії.  У першій п'ятірці будуть люди, які заслужили там бути. І я, сподіваюсь, там теж буду.

Наталья Влащенко: Сколько, сколько процентов возьмете?

Олег Ляшко: Соціологія сьогодні дає вже 23%, я думаю, що ми більшість у парламенті візьмем. Дайте мені точку опори і я переверну світ. Мені треба, розумієте, всі мені кажуть, от якби таких, як Ляшко, хоча б чоловік 100. 100 – мало. У ВР для прийняття рішення треба 226. Або скоротити чисельність ВР, як ми пропонуєм. До 250.

Наталья Влащенко: Олег, где можно прочитать план реформирования страны, ваш?

Олег Ляшко: На сайті, на нашому. Програма.

Наталья Влащенко: Все висит? Это программа.

Олег Ляшко: Звичайно.

Наталья Влащенко: А план реформирования?

Олег Ляшко: Оце і є план реформування країни. Ми чітко пропонуєм, шо треба робити.

Наталья Влащенко: План и программа это немножко другое. Потому что программа – это еще, так сказать, и инструментарий, с помощью чего… ну, потому что все ж хотят одного и того же, светлого будущего, избавления от коррупции, избавления от налогового "тиска"  и т.д. А как вы это будете делать? Вот это и главное, понимаете?  

Олег Ляшко: Як це робити? Найголовніша проблема, насправді, нашої країни, це, що всі 23 роки крадуть і брешуть. Брешуть і крадуть. Тому план один – не красти і не брехати.  

Наталья Влащенко: Почему вы за легализацию оружия?

Олег Ляшко: Тому що, я вважаю, що люди повинні мати зброю, тому що суспільство демократичне  має право  володіти зброєю.

Наталья Влащенко: Олег Валерьевич, ну, понимаете ли, смотрите, ведь легализация оружия в такой стране, как Швейцария, там, где каждый швейцарский бюргер, попукивая, извините за выражение, никогда в жизни не возьмет винтовку в руки, если только речь не идет о его собственности, о его семье, о его… но мы живем в стране,  где очень многие просто возьмут в руки оружие, потому  что они выпили 100 грамм. И у них джигитский сейчас настрой. У нас нет культуры ношения оружия, имения оружия. Вас это не пугает? 

Олег Ляшко: Я б не казав би, що ми гірші Швейцарії, наш народ.

Наталья Влащенко: Я не так. Я говорю, просто, о другом менталитете, пока что,  на сегодняшний день.

Олег Ляшко: І, з іншого боку, ми ж не пропонуємо зброю роздавати першому зустрічному-поперечному. А, звичайно, має бути перевірка. Це не повинні бути шизофреніки, і це не повинні… Повинні бути встановлені обмеження тощо.  Але зброя… Людина повинна мати зброю для того, щоб захищати свою сім'ю, своє  життя, своє здоров'я. Людина повинна мати зброю, щоби сьогодні вибивати ворога з Донбасу.

Наталья Влащенко: Смотрите, есть партии, которые очень близки по радикальности и по идеологии к Вам, да? Вот, например, там, "Правый сектор". Ну, они же хотят того же самого, они тоже воюют на Востоке и т.д. Как Вы считаете, почему у Вас 20, а у них полтора?

Олег Ляшко: Це в людей спитайте, чому вони мене підтримують. Я думаю, що люди інтуїтивно відчувають, що кращого ніж Ляшко, вони не знайдуть. Моя сила в правді. Пам'ятаєте у відомому фільмі: "В чем сила, брат? В правде".

Наталья Влащенко: Очень шовинистический фильм, кстати. Это фильм, который был рассадником русофобских настроений в России

Олег Ляшко:  Але тим не менш. Я пам'ятаю… Так от, моя сила – у правді! Бо я завжди кажу те, що люди думають, але позбавлені можливості…

Наталья Влащенко: Вы обещали на предвыборных плакатах вернуть Крым. Как Вы это сделаете?

Олег Ляшко: Обов'язково.  У боротьбі. Так само, як і зараз звільнимо Донбас, так само і повернемо Крим. Зрозуміло, що це питання не одного дня.

Наталья Влащенко: Но министр иностранных дел сказал, я имею ввиду, Лавров России, что вплоть до использования ядерного оружия, они Крым не отдадут. Т.е. как можно вернуть Крым?  Начать  войну?

Олег Ляшко: Я Вам скажу. Для того, щоб повернути Крим, - це має бути комплекс заходів: військові, політичні, дипломатичні, економічні, міжнародний тиск. Чому Путін забрав у нас Крим? Він скористався моментом, коли ми були найслабші, і забрав Крим. Ми повинні діяти симетрично. Ми зробим точно так само. Вся система влади в Росії побудована на Путіні. Природній процес -  Путін ближчим часом відійде. Я даю там три-п'ять років. Путін закінчує,  як Янукович. Так само -  погано. Коли Путін відійде, система побудована ним – розвалиться…

Наталья Влащенко: Я поняла.

Олег Ляшко: Я закінчу свою думку. Система розвалиться, і почне розвалюватись Росія. Ото наш шанс вернуть Крим. А до цього суцільний і постійний тиск.

Наталья Влащенко: Я поняла. Я просто тороплюсь и хочу еще побольше вопросов. Вы активно боролись за освобождение Юли. Активно. Почему вы не объединились? У вас же мог быть прекрасный тандем. Вы – президент, она – премьер-министр. Почему вы не стали вместе. Не сложили.

Олег Ляшко: Юля вже була двічі прем'єр-міністром. Хватить. Молодь треба до влади брати.

Наталья Влащенко: Т.е. вы считаете, что Юлина политическая жизнь уже все?  Закончилась?

Олег Ляшко: Ні, ні. То одному Богу відомо, у кого яка тривалість політичного життя. Я просто вважаю, що треба нових людей приводити до влади.

Наталья Влащенко: Т.е. вы лично с ней не хотите пока работать?

Олег Ляшко: Мається на увазі в одній команді? В одному блоці?

Наталья Влащенко: В коалиции, например?

Олег Ляшко: Нє, ну, звичайно, у нас своя дорога. У нас своя програма, ми пропонуємо радикальні зміни, ми хочемо нових людей привести до влади.

Наталья Влащенко: Понятно. Почему вы активно выступаете против Авакова?

Олег Ляшко: Чому? Тому що я вважаю, що треба діяти активніше. Тому що я вважаю, що треба діяти рішучіше, тому що…

Наталья Влащенко: Ну, многие его, наоборот, в радикальности упрекают.

Олег Ляшко: Упрєкають у радикальності?

Наталья Влащенко: Есть и такие упреки. Хорошо. А кто, с вашей точки зрения, если не Аваков? То кто должен быть министром внутренних дел? У нас есть человек, который может так радикально действовать? Может, это Ляшко должен быть министром МВД?

Олег Ляшко: Ну, мені не коректно самому про себе казати.

Наталья Влащенко: Ну, а если б вам предложили, вы бы согласились?

Олег Ляшко: Якби мені запропонували, то я будь які рішення приймав би крізь  призму національних інтересів. Якщо це треба для країни,  якщо мої знання, моя енергія, мій досвід допоможуть звільнити країну від ворога, звичайно, я займу будь-яку посаду. І не обов'язково посаду міністра. Мені не треба бути верховним головнокомандуючим. Я сьогодні через день на фронті, не займаючи жодної посади. І коли я чую людей, які кажуть, - дайте їм посаду верховного головнокомандуючого, а  потім вони щось зроблять. Да ти піди зі взводом повоюй і звільни, зроби що-небудь. А не всі чекають посад. До речі, що стосується Авакова, то я не сказав би так, що я аж занадто проти нього.

Наталья Влащенко: Ну, я читала какие-то посты, что Авакова нужно снимать, что там еще что-то.

Олег Ляшко: Да, була ситуація, коли я піднімав це питання і вважав, що його треба звільняти.  Сьогодні я бачу, що він діє більш активніше, і тому, можливо, хай ще попрацює.

Наталья Влащенко: Хорошо. Восток остался сегодня без партии. У нас сегодня в Украине нет  ни одной партии, которую бы безоговорочно принял бы Восток. Как вы считаете, ПРУ  может стать такой партией, которая может быть принята на Востоке? Потому что эксперты говорят, что там ее не примут.

Олег Ляшко: Що це за партія?

Наталья Влащенко: Ну, партия развития Украины Левочкина.

Олег Ляшко: Та ну, не смішіть мене.

Наталья Влащенко: Т.е. вы считаете, что они не преодолеют барьер? Вот сейчас на выборах.

Олег Ляшко: Та про що ви говорите. Оці регіонали і пристосуванці.

Наталья Влащенко: Да, да, да.

Олег Ляшко: Вони, вибачте мене, ті ж яйця, тільки в профіль. Гнати їх всіх у шию, кожного регіонала, пристосуванця,  гнати у шию.

Наталья Влащенко: А почему, вот? Меня, вот,  как-то, разочаровывают в последнее время  умственные способности нашей политической элиты и государственной.

Олег Ляшко: Чому в "последнее время"? Вони мене розчаровують весь час.

Наталья Влащенко: Всегда считалось, например, что Сергей Владимирович очень умный человек. Но собрать Мирошниченка… Иванова, Петрова, Сидорова и опять быстро идти в тот же ряд, и назвать их там такой красивой аббревиатурой "ПРУ" и считать, что из этого что-то может быть, и тратить на это деньги – ну, т.е. безперспективный проект. Партия сбитых вертолетчиков. Может, их  надо было партией СВ назвать?

Олег Ляшко: Хе. Сбитых вертолетчиков…

Наталья Влащенко: Да.

Олег Ляшко: Я б назвав їх "Партія мудаків", які допомогли Януковичу розграбувати країну, які… той же Мірошниченко, про якого Ви згадали, він був рупором Януковича у Верховній Раді. Вони повинні всі постригтися  і в монастир піти…

Наталья Влащенко: Хорошая, кстати, аббревиатура: "ПСМ" - партия сбитых мудаков.

Олег Ляшко: Да-да. Вони повинні піти в монастир, як мінімум. А багато хто з них повинен сісти в тюрму разом з Януковичем.

Наталья Влащенко: Олег. Вы говорите, что олигархи – это  самое большое зло в Украине. Но они есть в любой стране. Ну, в любой стране они есть…

Олег Ляшко: Та ніде,  ні в одній країні, я маю на увазі демократичні країни, якщо не брати…

Наталья Влащенко: США – демократическая страна?

Олег Ляшко: Да. Демократична. Там…

Наталья Влащенко: А Рокфеллер – это кто? А Ротшильд – это кто?

Олег Ляшко: А Рокфеллєр не йде до влади. У Сполучених Штатах Рокфеллєр не при владі.

Наталья Влащенко: Ну, правильно. Но олигархи то есть!

Олег Ляшко: Будь який олігарх, навіть Рокфеллєр у США відповідає по закону. Олігархи, там, звичайно, наївно вважати, що вони не мають вплив на політику. Але, водночас, вони не використовують політику так, як у нас, для власного збагачення. А в нас олігархи йдуть до влади, олігархи фінансують партії, олігархи зловживають своїми можливостями і використовують бюджет, як дойну корову, для власного збагачення. Тому я проти олігархів при владі, і незалежно від того, які їхні  прізвища, яка в них національність і яка в них політична орієнтація. Я вважаю, що олігархічний лад, який був побудований в Україні, - це зло, і через те ми так і живемо. Що десяток сімей – мають усе. А на них працюють мільйони українських громадян. Тому олігархи, коли я буду президентом, - у мене олігархів не буде.

Наталья Влащенко: А как Вы планируете от них избавиться? Ну как?

Олег Ляшко: Та дуже просто. Я змушу їх платити податки

Наталья Влащенко: Окей! На Западе не платят налоги? На Западе не платят налоги? Там…

Олег Ляшко: Не платять?

Наталья Влащенко: Платят! Попробуйте Вы в США не заплатить. Куда Вы денетесь! Олигархи…

Олег Ляшко: Правильно. Так оце  різниця між їхніми олігархами і нашими. А наші… Вибачте, а на Заході люди за рахунок чого стають багатими? Білл Гейтц і всі інші. А у нас олігархами стають за рахунок того, що вкрав, за рахунок того, що родич президента, за рахунок того, що не платить податки. Що в офшори "бабки" мільярдами виводить, потім заводить як інвестиції,  і знову не платить. От чому у нас олігархи. Тому я їх просто заставлю платити податки,  і вони перестануть бути олігархами, бо вони нічого більше  не вміють, крім того,  як красти.

Наталья Влащенко: Несколько личных вопросов. Я там читала какие-то декларации, не декларации, не помню. Несколько машин, какое-то количество га земли, где-то то там,  и все такое. Т.е. человек вы не бедный.

Олег Ляшко: Насправді, я хотів би мати значно більше, ніж я маю. Сказати, що я не бідний, це правда. Але й не багатий.

Наталья Влащенко: А  вот, так сказать, все эти слухи про самолеты личные, про это "все брехня"?

Олег Ляшко: Все  це брудні політтехнології, які розповсюджують  штаби конкурентів. У тому числі, про те, що я проект Льовочкіна, у тому числі, що в мене літаки і ще що-небудь. Коли людям немає, що сказати, вони починають вигадувати. І все.

Наталья Влащенко: Но Левочкин же вам предлагал сотрудничество?

Олег Ляшко: Почєму тільки Льовочкін, всі пропонують.

Наталья Влащенко: Все? А Коломойский предлагал?

Олег Ляшко: І Коломойський прєдлагал. І Ахметов прєдлагал. Всі пропонують. Але я кажу, що всі вони  - олігархи. Вони повинні бути усунуті від влади. Крапка.

Наталья Влащенко: І, можливо, навіть посаджені деякі.

Олег Ляшко: Коли є за шо, будуть і посаджені.

Наталья Влащенко: У нас, знаете, понятие пола, так,  полустерто в парламенте. Потому что я знаю… ну, очень многие мои знакомые депутаты, они, там, в салоны ходят, ботэксом колются и т.д. Ну, так вот, они ведут такую достаточно светскую жизнь. И для меня было большим разочарованием, что никто из них не поднял, так сказать, свои нежно лелеемые органы и не понес их на Восток, в Крым и т.д. К сожалению. А вы вообще как-то, в мирное время, занимаетесь тем, что там в салоны ездите, занимаетесь собой?

Олег Ляшко: Подивіться на мене. Що по мені видно?

Наталья Влащенко: Выглядите очень хорошо.

Олег Ляшко: Я вам скажу. Це не тому, що я, там, колюся ботексом. А, бачите, навіть нігті не обрізані, немає коли їх обрізати. Це тому, що я веду здоровий спосіб життя. Не курю, майже не п'ю.  З дівчатами, інколи, зустрічаюсь.  

Наталья Влащенко: Мезотерапии никакой нету?

Олег Ляшко: Нє, нє.

Наталья Влащенко: Что значит, "з дівчатами зустрічаюсь"? Вы же женатый человек.

Олег Ляшко: Нє, ну, вибачте, у кожного, як кажуть, є якісь недоліки. Да. Зустрічаюся. От недавно зустрічався… мається на увазі – на заходах. А ви про що подумали?

Наталья Влащенко:  Ну,  я не знаю, про что я подумала.

Олег Ляшко: Ні, ні, ні. Додому я спати їжджу. Тільки додому. Якщо я десь не в відрядженні. Бо Росіта після нашого інтерв'ю з хати мене вижене. Всі ті салони і тому подібне, ну хіба для чоловіків.

Наталья Влащенко: Я заметила, кстати, потому что, я же знаю,  я так и написала  в фейсбуке, что тут скрывать, что я знаю вас очень много лет. Вы визуально очень аккуратный человек. На редкость. Это такая интернатовская привычка?

Олег Ляшко: Да, да.  Це з діддома, з  інтернату.

Наталья Влащенко: Там научили?

Олег Ляшко: Звичайно. Звичайно. І це на все життя. Я в столовій поїв у ВР… от я багато звертав уваги,  - поїв хтось із депутатів, встав і пішов. Я ніколи не встану,  і не піду. Я посуду взяв, відніс, поставив її  в ящик, для брудної посуди. Я вранці встав, я кровать застелив. Значить, сам зуби чищу, понятно, і все інше. Тобто, це від інтернату.   

Наталья Влащенко: "Сам зуби чищу", это хорошо звучит!

Олег Ляшко: Да, це з діддома, з інтерната. Це такі армєйські звички.

 Наталья Влащенко: Вы дружите с кем-то? Вообще,  вот круг ваших близких, близких самых. Это… вот с кем-то из депутатов или из известных людей, или еще что-то? Кто? Меняется, вообще, как-то окружение? Потому что, я знаю, как бы, эту  нашу жизнь. Когда  у человека 0,5% рейтинга, с ним одно количество людей хочет дружить. Когда у него, там, 15% рейтинга, вдруг, оказывается, что все же его всегда любили. Все любили, все уважали. Я даже смотрю, как посты меняются по вам. Сначала пишут, та это ж ничтожество, а потом пишут – да нет, всё-таки он молодец. Потом говорят, ну, если кого-то и можно, то, конечно,  только его. Я думаю: "Черт, побери. Как это все происходит в головах у людей быстро?" А как, вообще, легко вот это -  стремительно меняющееся отношение к вам? Вы же человек тщеславный очень, насколько я знаю.  

Олег Ляшко: Не має в мене друзів серед політиків.  Не має, не було, і не буде. Серед політиків друзів не має. У мене взагалі і по життю надзвичайно мало людей, яких я можу назвати друзями. Раз, два і обчьолся. 

Наталья Влащенко: А кто это? Ну, хоть кого-то назовите, ну, хоть кого-то.

Олег Ляшко: Ну, вони абсолютно невідомі нікому. Це один з інтернату, мій товариш.

Наталья Влащенко: До сих пор общаетесь?

Олег Ляшко: Да, да.  Спілкуємся. Це один вчитель мій, який мене вчив в інтернаті. Я з ним теж дружу багато років. І ми з ним друзі, справді. А в політичному житті друзів немає і не буде. Як я ставлюсь до того, що ті, хто вчора на мене бруд лив, сьогодні мене підтримують, ну, я розумію, чого вони мене підтримують. Тому що вони хочуть на моєму горбу заїхати у рай. Я всього у житті досягнув сам. Я всьому знаю ціну. Мені нічого ніколи  на голову не падало. Я з діддому, з інтерната, через тюрми, через все, я дійшов до тої ситуації, у якій я сьогодні є. Через важку працю, горбом своїм дійшов. Тому я всьому знаю ціну, я знаю, де воно фальшиве, де справжнє. І мене цим не проведеш, не купиш, і не піддуриш.

Наталья Влащенко: Ну, и последний вопрос, потому что у нас уже давно был конец. Мы не успели спросить у вас о любимой книге или о книге, к которой, по крайней мере, вы возвращаетесь, время от времени. Есть такая книга?

Олег Ляшко: Спогади Черчиля про Другу світову війну, за яку він… тритомник.

Наталья Влащенко: Трехтомник. Да, я знаю.

Олег Ляшко: За яку він отримав Нобелівську премію. От зараз я читаю, і багато, хто каже, що я схожий на Черчиля. Так от,  я не тільки зовні на нього схожий,  а і характером схожий. І біографії у нас навіть схожі. Він теж до політики журналістикою займався, і я тощо. Так от я читаю  його переказ подій, значить, до Другої світової війни, і от зараз точно те саме повторюється. Такі ж самі Чемберлени, новітні, які намагаються політикою миротворення зупинити агресора. Коли Черчиль закликав зупиняти ворога і воювати з ним. Тобто ми з ним у цьому схожі. Крім того, я колись читав книгу Далай Лами " Искусство быть счастливым", це дуже цікава книга, раджу декому почитати. От,  як треба ставитись до життя. Черчиль – мій ідеал.  Мій ідеал – це Черчиль.

Наталья Влащенко: В чём суть вот этого вот искусства быть счастливым? Что нужно делать, чтобы быть им?

Олег Ляшко: Стався до людей так, як хочеш, щоб ставились до тебе.

Наталья Влащенко: Что ж, у нас сегодня в гостях был Олег Ляшко, человек, которому судьба ничего не дарила просто так. Который, действительно, на своем горбу въехал в свою блестящую политическую карьеру. Мы не знаем, какой она будет и чем она закончится, но, по крайней мере…

Олег Ляшко: Я знаю!

Наталья Влащенко: По-моему, уже в Украине не осталось ни одного незаинтересованного зрителя. И все, кто его любят, и все, кто его не любят, с большим интересом следят, неужели он и дальше,  как бронетранспортер будет  раздвигать пространство. Ну, посмотрим. И, Олег, я беру слово, что вы еще к нам придёте.  

Олег Ляшко: Обов'язково, Наталю. 

Наталья Влащенко: Спасибо большое.

Олег Ляшко: Дякую і радий бачити.

Наталья Влащенко: Спасибо, я тоже. 

Источник: bnk.ua
Заметили ошибку?
Пожалуйста, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter
Осталось 1000 символов
    Новости партнеров
    Погода, Новости, загрузка...
    traffim.com