Эксклюзив. Народный депутат Украины Олег Ляшко - гость ток-шоу "Люди. Hard Talk. LIVE"

11 марта, 16:48

Гостем Наталии Влащенко был   народный депутат Украины Олег Ляшко. С полной версией интервью можно ознакомиться у нас на портале

Ляшко
bnk.ua
Влащенко: Только что завершилось судьбоносное заседание коалиции. Надеемся, что там были приняты важные для страны решения. Сегодня у нас в гостях народный депутат Украины, лидер фракции Радикальной партии Украины Олег Ляшко.

Добрый вечер. Что же происходило сегодня на заседании коалиции?

Ляшко: Завтра буде засідання ВР, яке буде розглядати проекти з урядового пакету для отримання кредиту МВФ. Що стосується позиції нашої фракції, то у нас є кілька принципових зауважень до тих законопроектів. Зокрема, що стосується законопроекту про пенсійне забезпечення. Ми наполягаємо на тому, що треба запровадити однаковий для всіх принцип нарахування пенсій. Ми проб'ємо це рішення, і це буде історичне рішення за 23 роки, коли нарешті змінять закон, і для всіх будуть однаково нараховувати пенсію. Крім того, ми вважаємо, що треба припинити виплату пенсій народним депутатам, які отримують пенсію і зарплату, а також державним чиновникам. Ми категорично заперечуємо проти підвищення пенсійного віку, бо ми вважаємо, що це не буде вирішенням проблеми для наповненості пенсійного фонду. Що стосується самого закону про бюджет, ми вважаємо, що не можна жити від кредиту до кредиту. Ми 23 роки живемо в кредит. Якщо вже взяти кредит, то вкладати у власне національне виробництво, створення робочих місць.  

Влащенко: А какой курс доллара будет заложен в бюджет?

Ляшко: 21,5 – уряд розраховує, що коли отримає перший транш кредиту МВФ. Загалом, ця сума – 40 млрд дол. на чотири роки, перший транш буде на початку березня. Загальна сума першого траншу – 10 млрд дол.

Влащенко: А вы верите, что доллар вернется к 21?

Ляшко: Курс долара залежить від багатьох чинників. Перше – це золотовалютні резерви. До речі, частина з 10 млрд – як мінімум 5 млрд – піде на поповнення цих резервів, і, безумовно рішення МВФ про виділення кредиту позитивно вплине на курс долара. Але є ще кілька причин падіння курсу долара. Економіка, яка не працює, і спекуляції.

Влащенко: Есть ли ответственность за курс гривны на самих депутатах, которые согласились принять бюджет 2015 года с дефицитом 200 млрд грн?

Ляшко: Безумовно. Саме тому я й наполягаю, щоб була звільнена Гонтарева з посади голови НБУ. Бо чому я маю відповідати, а хтось бабки краде? І заробляє на скачках: 10 гривень на доларі в один день. Експортерам заборонили продавати гривню штучно з однією метою: щоб кілька банків заробили на рівному місті по пару мільярдів гривень (коли ти купуєш долар по 20 грн, знаючи, що завтра ти його продаси по 40). І зароблять при цьому кілька банків. Голова НБУ має піти у відставку, бо вона втратила довіру ринків, довіру суспільства. І вона повинна не просто піти в відставку, а вона повинна сісти в тюрму. Бо вона сприяла спекуляціям, незаконному корупційному збагаченню одиниць у цій державі. Те, що робить Гонтарева, і, взагалі, політика НБ, це мародерство під час війни. За це, взагалі б, розстрілювали на фронті.   

Влащенко: Нацбанк объявил, что покупает 80 млн дол. Эксперты сказали, что был один из банков, который купил себе 50 млн дол., тем самым нарушив норматив, которого должны придерживаться все банки (они не имеют права покупать валюту на открытых продажах). Говорят, что это был "Приватбанк".

Ляшко: Я теж про це чув. Тому я зробив запити і чекаю відповіді від НБУ. Але в мене немає сумніву, що оці скачки курсу гривні – це не просто так. Це штучно створений ажіотаж, штучно створені спекуляції.

Влащенко: Сегодня мы имеем курс 33. Какой мы будем иметь курс, когда будет кредит МВФ? И если будет, то когда?

Ляшко: Кредит буде. Парламент має голосувати за ті рішення, але за умови врахування наших пропозицій і за умови відставки Гонтаревої. Я переконаний, що як тільки Україна отримає перший транш кредиту у 10 млрд дол., курс зразу трохи стабілізується. Але це тільки половинна справа. А далі все залежить від нас, від уряду. Щоб ми не просто проїдали ці кредити, а інвестували їх в національне виробництво, у створення робочих місць. Лише працююча економіка дасть можливість отримувати валютну виручку. Сьогодні термін повернення валютної виручки – 180 днів. Завтра буде проголосований закон, де цей термін знижується до 60 днів. Крім того, буде проголосований закон, який встановлює відповідальність не лише власників банків за банкрутство, штучне, а й пов'язаних з ними осіб. Бо сьогодні банки валяться, а ми бачимо, що хазяєва тих банків з тьолками на Канарах, Мальдівах зависають.   

Влащенко: Во всем мире есть норматив, что когда банк получает крупное рефинансирование,  хозяин банка должен отвечать своим имуществом, своим поручительством. Почему у нас этого нет?

Ляшко: Тому що є банківське лобі, яке відстоює свої інтереси. Наприклад. власник банку отримує рефінансування, на гривні купує долари, виводить їх за кордон, а банк-пустишку віддає Фонду гарантування вкладів. Люди стоять у чергах, роками намагаються отримати свої вклади, а хазяїн з тьолками зависає по закордонах. Треба проголосувати цей закон, тьолок повернути в країну – в сільське господарство або на Окружну, хто на що здатен,  хазяїв банків у тюрму посадити, а майно, яке вони вивели за кордон, вернути назад. Продати, реалізувати з аукціону і повернути вкладникам гроші.  

Влащенко: А какие банки получили самые "сладкие" куски по рефинансированию?

Ляшко: Це "Приватбанк", це банки Януковича, Азарова, Арбузова, Захарченка. Вони по Москвах сидять, а тут гроші заробляють і, найголовніше, отримують рефінансування під "лєві" контракти.

Влащенко: В Украине добывается газ, которого вполне хватает на бытовые нужды. Себестоимость этого  газа – 510 грн. Мы же выставили цену для населения – 3700. Вы будете требовать, чтоб вам объяснили, почему такая высокая цена газа для населения?

Ляшко: Раніше Україна видобувала 20 млрд куб. м газу. А сьогодні видобуток різко впав. Газ добувається, а потім розподіляється на побутових споживачів, промислових споживачів. Змішують український газ, російський – і виходить така бодяга, де у мутній водиці легко ловити рибу.

Влащенко: Будете вы ставить вопросы?

Ляшко: Ми ставимо. Але хто ж нас чує?

Влащенко: Будет принят закон о рынке природного газа в Украине?

Ляшко: Я вважаю, що серед першочергових завдань має бути повернення у державну власність надр. По Конституції земля і надра належать народу. Треба "Укрнафту" повернути в державну власність, на якій сьогодні Бєня Коломойський сидить, повернути нафтові, газові свердловини.

Влащенко: А это не напугает инвесторов?

Ляшко: Нехай інвестори на паях з державою працюють. Чому в АЕ все, що видобувається, належить народу? Чому наші надра споживає 5 сімей замість того, щоб доходи від продажу надр використовували всі громадяни України? Тому ми вважаємо, що треба повернути в державну власність право користуватися надрами. І ці доходи повинні йти до бюджету, а не у приватні кишені олігархів.

Влащенко: Будут ли внесены изменения в Налоговый кодекс?

Ляшко: Безумовно, в умовах кризи піднімати податки це злочин. Бо чим вище податки, тим менша економічна активність. Для того щоб відродити українську економіку, треба зробити ключові речі: радикальне зниження податків, здешевлення кредитів. А сьогодні НБУ приймає рішення, що ставка рефінансування 19,5%. Це означає, що кредит у комерційному банку – 35-40%. Вони знищують будь-який бізнес в Україні. НБУ знекровлює економіку і знищує її.  

Влащенко: Должно быть упрощение разрешительных процедур и обеспечение функционального электронного управления.

Ляшко: Ми проголосували законопроект, який передбачає 100% оприлюднення всіх державних закупівель. Причому не тільки на рівні міністерств чи державних корпорацій, а й органів місцевої влади. 30-40%  закупівель, до 100 тис. грн, відбувається там, де немає тендера. У мережі має бути вивішена інформація від самої сільради. 

Влащенко: А когда мы это получим? Все говорят, что нет денег на это.

Ляшко: Треба скоротити чиновницький апарат, а зекономлені кошти пустити на комп'ютеризацію.

Влащенко: Чиновники – это самая большая беда страны.

Ляшко: Має бути радикальне скорочення чисельності чиновницького апарату, і починати треба з ВР. Я вважаю, що в Конституції має бути встановлена чисельність депутатів ВР,  максимум – 200 людей. Чиновників, яких в нас 300 тис. по Україні, має бути 150 тис. Коли розглядали бюджет на 2015 рік, я добився того, щоб чисельність прокуратури було скорочено на 5 тис., міліції – на 22 тис. Це тільки в цьому році. Ми вимагаємо від уряду: якщо пенсіонер працює на державній службі, припинити платити йому пенсію. Ми доб'ємося, щоб всім однаково нараховувалася пенсія.

Влащенко: В Верховном суде на 48 судей приходится 92 автомобиля автопарка представительского класса. Зачем им столько?

Ляшко: У ВР автопарк – більше 100 автомобілів. Виділяють 40 млн грн на рік. Я депутат ВР і жодного разу на їздив на службовій машині. Хто ж на них їздить? Більшість депутатів мають свої машини. Для чого витрачати 40 млн? Залиште 10 машин для офіційних делегацій, а решту віддайте на АТО. Людям зараз удавку на шиї затягують. І я борюсь з цим, як можу. Але в мене ж тільки 22 депутати. Було б в мене хоча б 122! І чиновники у нас, насправді, не найбільша проблема. Бо чиновники дивляться на царя-батюшку. У нас в Україні дві найбільші проблеми: це зовнішня військова агресія Росії, а друга – олігархічна система влади, побудована в Україні за 23 роки. Все інше – чиновники, корупція, відсутність соціальної справедливості – це похідне від олігархічної системи влади. Тому головне завдання влади – зламати хребет олігархії.

Влащенко: У нас очень мало показательных процессов над чиновниками уровня Швайки, Махницкого. Почему они уходят без всякого отчета перед обществом, без всякого аудита?

Ляшко: Це питання до генерального прокурора. До президента, який ставив цього генерального прокурора. Наша фракція голосувала проти Шокіна, який є кумом у Порошенка. Не за те Майдан стояв, щоб кумів, братів знову тягнути до влади. Президент тримає Гонтареву, бо вона його влаштовує. Але тоді треба визнавати, що президент несе разом з нею відповідальність за обвал гривні, за зубожіння людей, за обкрадання людей і т. д.  

Влащенко: А вот новый законопроект 2225 члена "Народного фронта" Матейченко "За умисні дії щодо підриву авторитету держави і органів влади – 3 роки", которым предлагается УК дополнить?

Ляшко: Ця дурня у Верховній Раді не пройде.

Влащенко: Почему вас часто называют человеком Левочкина?

Ляшко: Моя покійна бабушка казала: "Називай хоч горшком, тільки в піч не саджай". Хай називають, ким завгодно, мене це не пече, не гріє.

Влащенко: Филатов вас всегда критиковал. А теперь, может, вы с ним подружились?

Ляшко: Він просто сидить у ВР біля нас. Коли він раніше про мене всяку галіматью писав, то це він про мене чув з чужих слів. А коли побачив мене особисто і як я працюю, очевидно, він переоцінив мене, і я йому дякую, що він об'єктивно дивиться на ситуацію і на мене теж. 

Влащенко: Вчера, к сожалению, погиб Михаил Чечетов. Это уже второй глава госкомимущества. Что это может быть, учитывая биографию Чечетова?

Ляшко: Для мене цілком очевидно, що це було доведення до самогубства. Хто довів? Треба розбиратися. Я думаю, що цьому вчинку могли сприяти заяви Шокіна. Крім того, оті статті, по яких пред'явлено звинувачення Чечетову і Єфремову,  - то дурять народ. Єфремова звинувачують, що він виступив у ВР, і це розпалює міжнаціональну ворожнечу. Так Конституція передбачає право депутата не відповідати за виступи та голосування. Єфремова треба саджати не за те, що він виступив у ВР, а за те, що він фінансує сепаратистів на Луганщині, за те, що при його допомозі проводився незаконний референдум сепаратистський. За те, що він збирав мерів міст Луганщини і давав команди організовувати референдум. Те саме Чечетов. Взяли його за голосування "законів 16 січня". Ця справа немає жодної перспективи. Чечетова треба було брати за те, що десять років тому у фонді майна роздерибанили державну власність. І він у 2005 р. дав признатєльні покази на Кучму, Пінчука й інших. А взяли їх за статті, які не мають жодної перспективи, бо була річниця Майдану. Треба було показати народу зрєліща. Взяли – а через два дні випустили.     

Влащенко: Это просто имитация деятельности?

Ляшко: Безумовно. Причому це відсутність політичної волі. Генеральний прокурор це ж людина, яка залежить від президента. У нас у ВР сидить 30 людей, які голосували за диктаторські закони. Вся їхня фракція злодійського блоку голосували за Шокіна. Понятно, що це була змова. 

Влащенко: Есть ли у нас ресурс и перспективы провести судейскую реформу?

Ляшко: Перспективи є в кожного. У 91-му році, коли розвалився СРСР, Україна мала найкращі стартові показники в порівнянні з Польщею, Молдовою, Білоруссю. У нас сьогодні ВВП на душу населення – 8 тис. дол., а в Білорусі – 16, у Польщі – 24. Ми просрали наші перспективи за ті 23 роки. І сьогодні, рік після Майдану, ми знову втрачаємо час, знову топчемося на місті. Тому що замість одних олігархів прийшли інші. Замість одних схем – інші схеми, і реально нічого не міняється. У новому законі про судоустрій, за який наша фракція не голосувала, – профанація. Там реально посилення впливу президента на судову гілку влади. Там є норма, яка судді дає 90% пенсії від зарплати.

Влащенко: Созданы ли в стране предпосылки для сокращения коррупции?

Ляшко: Так.

Влащенко: Кто из олигархов на сегодня является самым влиятельным лицом в стране?

Ляшко: Всі вони потроху впливають. Коломойський, Ахметов, Пінчук, Фірташ, Суркіси. І громадянин Росії Григоришин, який сьогодні сидить на українському вугіллі, на енергетиці. Після Майдану на українську енергетику зайшов російський олігарх Григоришин!

Влащенко: Сколько стоит ваш пиджак?

Ляшко: Дорого.

Влащенко: Ходили ли вы с Роситой на "50 оттенков серого"?

Ляшко: Не тільки з Росітою, а ще й з друзями.

Влащенко: Испытываете ли вы жалость по отношению к врагам?

Ляшко: Так.

Влащенко: Будет ли осужден Ефремов?

Ляшко: Думаю, що ні.

Влащенко: Боитесь ли вы покушения?

Ляшко: Так.

Влащенко: Когда вы последний раз виделись с Коломойским?

Ляшко: Перед виборами, коли послав його, коли він мені пропонував бабки за людей у списку. Але зате він мені майже не щодня есемески пише, де ледь не в коханні признається. Як від ненависті до любові один крок, так само в Бєні Коломойського.

Влащенко: То есть у вас свои "50 оттенков серого" с Коломойским?

Ляшко: Це у нього.

Влащенко: Он вам, вообще, интересен как личность?

Ляшко: Как шизофреник – интересный. Він точно шизік, це я можу стверджувати на 200%.

Влащенко: Сколько денег вы в месяц тратите на бензин?

Ляшко: Багато.

Влащенко: То есть вы не на зарплату живете?

Ляшко: 100%  - ні. Чесно скажу, що живу не на зарплату.

Влащенко: А кто ж вам деньги зарабатывает?

Ляшко: Росіта заробляє, і я маю деякі заощадження. Землю продали. На депутатську зарплату неможливо вижити. А на 1000 грн пенсії абсолютно неможливо вижити.

Влащенко: Три самые большие проблемы Украины?

Ляшко: Путін, олігархи, корупція. І треба ставати розумнішими. Будемо розумнішими – будемо багатшими, будемо успішнішими, соліднішими. 

Влащенко: Спасибо, Олег Валерьевич. 

Источник: bnk.ua
Заметили ошибку?
Пожалуйста, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter
Читать далее

Уважаемые читатели!

Возможность комментирования временно отключена из-за возросшего количества агрессивных и оскорбляющих комментариев, призывающих к незаконным действиям и насилию.

Новости партнеров
Загрузка...
Загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Loading...