Прожиточный минимум для работающего человека должен составлять не менее 2 тыс. грн

12 марта, 09:30

Министр социальной политики Павел Розенко в эфире телеканала "БНК Украина" рассказал о прожиточном минимуме, об адресных льготах, выплатах на Донбассе и о своей заработной плате

Павел Розенко
bnk.ua
Влащенко: Наиболее острыми после вопросов войны и мира остаются социальные вопросы. И сегодня у нас в гостях министр социальной политики Павел Розенко.

Здравствуйте. Завтра будет заседание коалиции. О чем вы будете с ними говорить, о чем вы их просите?

Розенко: У всіх є розуміння на сьогодні, що ВР повинна ухвалити принципове рішення стосовно змін до державного бюджету України і стосовно тих законопроектів, які формують, власне, державний бюджет. Щодо соціального напрямку, зміни до державного бюджету несуть дві суми фінансування. Нам виділяється додатково близько 3 млрд грн на соціальний захист переселенців і 12,5 млрд грн додатково на нову, реформовану систему субсидій. Я сподіваюсь, що народні депутати підтримують ці пропозиції.   

В любой стране есть некая сумма, которая выдается социально необустроенному человеку. Это или пособие, или минимальная зарплата. И все эти деньги не облагаются налогом. У нас же необлагаемая сумма это – 17 грн, а минимальная зарплата уже облагается налогом. Когда у нас уже посчитают реальную минимальную сумму, в результате которой человек должен выжить?

Безумовно, держава повинна людям гарантувати певний рівень прожиткового мінімуму. У нас сьогодні є цей стандарт, він зафіксований в чинному законодавстві. Нам би, безумовно, хотілося, щоб це була планка, яка гарантується державою, на яку справді реально людині прожити. Але держава зараз може забезпечити лише тільки те, що може забезпечити.   

Мы платим государству налоги, а государство не может нас обеспечить  реальным прожиточным минимумом?

На ті податки, які сьогодні дає в бюджет економіка, держава не здатна забезпечити вищий рівень прожиткового мінімуму, який є сьогодні. У 2014 р. взагалі були заморожені підняття прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати.

А какой реальный прожиточный минимум?

Як мінімум у 1,5 раза більше, ніж є зараз. Для працюючої людини він має становити не менше 2000 грн. Це прожитковий мінімум. Згідно з нашими законами, це забезпечення життєдіяльності організму, та сума, яка не дає організму припинити своє існування.

А зачем надо государство, если оно не может обеспечить людей, которые вышли на пенсию? Зачем мы ему платим налоги?

В усьому світі діти допомагають батькам. У Грузії, наприклад, є група людей, які взагалі не отримують пенсії. Вважається, що вони самі собі заробили на життя, або їм мають допомагати їхні діти. У нас, незважаючи на те, які ти мав доходи, держава тобі гарантує певний мінімальний розмір пенсії. Першою, головною мотивацією бізнесу платити податки  є довіра бізнесу до держави. Сьогодні, коли в тіньовому секторі економіки сплачується щороку приблизно 200 млрд грн тіньової зарплати, це яскравий показник, що бізнес державі не довіряє, і 70 млрд грн недоотримує Пенсійний фонд.

Почему работающий пенсионер должен платить в Пенсионный фонд?

В ЄС людина має визначитися. Якщо ти хочеш працювати – працюй, і тобі гарантується нормальна заробітна плата. Якщо ти пенсіонер – йди на пенсію.

Но мы живем в условиях, когда мы не получаем ни пенсии нормальной, ни зарплаты.

Сьогодні в Україні дати вибір людям – пенсія або зарплата – це неправильно, це в Україні не працює. Хоча сьогодні ми для певних категорій пенсіонерів, які мають високі пенсії та високі заробітні плати, у змінах до законодавства це робимо. Це будуть народні депутати, члени уряду, судді, прокурори тощо. От вони повинні йти або на нормальну пенсію, або залишатися працювати. Це дасть шанс молодим людям влити нову кров у державну бюрократичну машину.   

Какой процент пенсионных поступлений "съедает" сам Пенсионный фонд как аппарат?

Це декілька мільярдів гривень. Це на рівні 1-2%. Це в основному заробітна плата та обслуговування системи Пенсійного фонду. Всі адміністративні видатки (будівля нових приміщень, закупівля нових машин, меблів) це вже сьогодні не фінансується. Адміністративні видатки всіх фондів соціального страхування мають бути суттєво скорочені. Будемо фінансувати тільки заробітну плату.

Как государство, которое не может гарантировать сохранность вкладов в банках, может гарантировать возврат накоплений, которые предлагают делать будущим пенсионерам? Как можно в этих условиях внедрять накопительную систему?

Ми маємо рухатися вперед, і повинні чітко зрозуміти, що солідарна пенсійна система не здатна забезпечити нормальну пенсію людям. І найголовніше, вона не забезпечує справедливості. У солідарній системі є "зрівнялівка". Диференціацію можуть зробити лише недержавне пенсійне страхування і накопичувальна система. Ніхто не каже, що ми відмовляємося від солідарної системи. Вона буде існувати. Але нам треба рухатися до роботи недержавних пенсійних фондів. 

Есть такая позиция, что мы не должны платить пенсии и оплачивать газ и электроэнергию в оккупированной зоне. Что вы думаете по этому поводу?

Я вважаю, що, безумовно, там знаходяться громадяни України, і не є виною української влади, що там припинені соціальні виплати. Ми сьогодні нараховуємо всі суми пенсій, соціальних допомог, які належать цим людям. Але в нас просто немає фізичної можливості доставити їм цю суму.

Недавно мы перечислили достаточно большую сумму за использованную электроэнергию в оккупированной зоне АТО. Сколько электроэнергии понадобилось для населения, а сколько не для населения?

Я не можу відповісти, бо я не міністр енергетики.

А есть возможность получать цифры о реальных потребностях населения?

Пенсії, які акумульовані на рахунках пенсійного фонду, це близько 5-6 млрд грн. Але ці кошти зарезервовані. Якщо людина виїжджає з тієї території на територію України, ми готові їй виплатити всю суму пенсії, яку не з нашої вини заборгували. Там проблеми почалися з червня 2014 р.

Как вы видите роль вашего министерства и свою личную в том, чтоб нормализовать процессы, связанные с гуманитарной помощью?

Як міністр соціальної політики, я зацікавлений в тому, щоб гуманітарна допомога була доставлена швидко, якісно і за адресою. Контролювати, що під видом гуманітарної допомоги провозиться на територію України, – для цього є митниця, СБУ, МВД. Це їхня компетенція. Сьогодні ми максимально спростили механізм надання цієї допомоги: на оформлення допомоги проходить 7-10 днів. Є питання контролю. Коли кожен із нас навчиться відповідати за свою сферу діяльності (відповідати посадами, кримінальною відповідальністю), тоді у нас у країні буде порядок.

Мы с вами застанем это время?

Я сподіваюсь.

Газа, который добывается в Украине, достаточно для населения. Себестоимость этого газа – чуть больше 500 грн. Но для населения эта цена – 3700. Как формируется эта рыночная цена?

Я не відповім на це запитання. Я не є фахівцем у газовій сфері. Я вважаю, що перед тим, як формувати і проголошувати питання про підвищення ціни на газ, НКРЕ, яка встановлює ціну на газ для населення, має публічно пояснити, чому формується такий тариф.  Моє завдання (як міністра соціальної політики) – зробити все, щоб при піднятті ціни на газ захистити людей і щоб максимальна кількість людей мала доступ до субсидій.

В чем смысл адресных субсидий? Как быстро мы к ним перейдем? Будет ли электронный вариант оформления?

Електронний варіант наші органи технічно зробити не можуть. У нас проведені переговори зі Світовим банком, у нас запущена програма. 300 млн доларів Світовий банк виділяє на це, і я сподіваюсь, за рік-півтора така можливість буде. Сьогодні ми прийняли рішення, що не треба ходити в управління соцзахисту. До вас додому прийде конверт. Заповніть і відправте. Ми будемо оформляти допомогу на 12 місяців.

Предположительно, под эти субсидии попадет 4-5 млн человек. Стоило тогда так поднимать цены на этот сектор, чтобы потом их возвращать через систему субсидий?

На сьогодні підняття цін показує те,  що є величезна різниця між тим, що сплачує промисловість, і сплачує населення. Ці два різних тарифи провокують корупцію в сфері. Протягом двох років буде підніматися ця ціна для населення, для того, щоб цю корупцію ліквідувати.

Как вы лично боретесь с коррупцией в отрасли?

Боротьба з корупцією повинна йти від найвищого рівня. І мають чітко подаватися сигнали системі, що наверх гроші піднімати не треба. Я розумію, що політичне життя на посаді міністра не є тривалим. Я не збираюсь псувати свою репутацію. Мало поміняти людей. Треба ламати корупційні схеми. У 2005 році ми привели групу молодих чесних людей у соцзахист, але не зламали корупційних схем.

Если бы система государственных закупок была электронной, прозрачной, то это во многом снимало бы вопросы. 

Міністерство взагалі не треба перетворювати на тендерний комітет. Міністерство має формувати політику. Місцеві органи влади набагато краще знають, куди і як спрямовувати кошти. У нас 10 років харчуванням дітей-чорнобильців займалося міністерство. Як я в Києві можу визначити фірму, яка буде харчувати дітей в Рівненській області? Це була чисто корупційна схема. Ми зараз три програми передали в регіони: харчування, оздоровлення і протезування дітей.  

Все бизнесмены спрашивают, когда закончится давление на бизнес в виде разрешительной системы? Нельзя ли оставить бизнес в покое на несколько лет, чтоб он мог встать на ноги?

Коли ми говоримо про легалізацію бізнесу, про створення нових робочих місць, то філософія одна: дайте бізнесу працювати. Уряд вже сказав, що на півроку призупиняє будь-які перевірки. На жаль, це не виконується. Тому якщо хтось до вас прийшов – відразу напишіть у прокуратуру. За ці півроку ми повинні почистити законодавчу базу.

Год должна сохраняться зарплата для людей, которые ушли в АТО. Но нужно сделать так, чтоб государство компенсировало работодателю это.

У цьому бюджеті нами заплановані кошти на відшкодування цієї заробітної плати. Кабмін ухвалить необхідний порядок, і ці кошти будуть компенсовані.

Адресны ли льготы для переселенцев?

Адресна допомога – це ми видаємо 884 грн на непрацюючу людину (пенсіонер, інвалід або дитина) і 442 грн – на працездатну людину. Більше нам зараз не дозволяє економіка. Донори, іноземні місії готові сьогодні вкладати свої кошти і допомагати адресно. Але з такої допомоги люди також повинні платити податок на доходи з фізичних осіб. Я думаю, що таку норму буде скасовано, і благодійна допомога не буде оподатковуватися.

Есть ли у вас механизмы и инструментарии для реформирования министерства?

Влада має працювати як єдиний механізм. Наприклад, система субсидій ніколи нормально не запрацює, поки місцеві органи влади не візьмуть на себе певну частину відповідальності. Ми, Кабмін, даємо спрощену систему, гроші, 25 млрд грн, але виконують це місцеві органи влади. Ми готові сьогодні допомогти всім, дати туди додаткові комп'ютери, інструментарії, але вся державна машина повинна зрозуміти: чим якісніше ми надамо соціальну послугу, тим менше шансів для збурення в суспільстві. І місцеві органи влади також повинні розуміти свою відповідальність. Вони сьогодні стоять найближче до людей. І перший негатив піде на них.

Помогаете ли вы своим родителям материально?

Так.

Каким транспортом вы добираетесь на роботу?

Пішки, я живу недалеко.

Есть ли вина правительства в том, что реформы буксуют?

Доля відповідальності є, безумовно.

Сколько длится ваш рабочий день?

Як правило, 13-14 годин.

Сколько времени у правительства Яценюка осталось для проведения реформ?

Реформи вже робляться, і багато що вже зроблено. Але це не означає, що уряд має спочивати на лаврах. Треба рухатись, у країни в цілому є дуже мало часу. Якщо ми цей шанс не використаємо, України просто не буде.

Какая у вас зарплата?

На сьогодні я отримую чистими 4500-4800 грн.

Мне прям плохо стало. А сколько вы тратите на бензин?

Власна машина, практично, стоїть. Я використовую в робочий час машину міністерства.

Верите ли вы в социальную справедливость?

Так, вірю.

В какой стране вы любите проводить отпуск?

Україна.

Какую книгу вы читаете в данный момент?

Книгу не читаю. Читаю наукові роботи, які стосуються розвитку соціальної політики. Зараз штудірую світовий досвід щодо реформування служб зайнятості в Україні.

Как вы считаете, есть ли в планах у власть имущих, наконец, начать говорить правду?

Іншого варіанту я не бачу. Якщо ми не будемо говорити і діяти по правді, то люди нас просто зметуть.

Три главные проблемы Украины?

Війна, незадовільний рівень соціального захисту населення, розчарування.

Спасибо большое, Павел. 

Источник: bnk.ua
Заметили ошибку?
Пожалуйста, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter
Читать далее

Уважаемые читатели!

Возможность комментирования временно отключена из-за возросшего количества агрессивных и оскорбляющих комментариев, призывающих к незаконным действиям и насилию.

Новости партнеров
Загрузка...
Загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Loading...