Владимир Парасюк: У Украины нет политической элиты

2 февраля, 12:15

Гостем Натальи Влащенко в программе Люди.  Hard  Talk  был народный депутат Украины Владимир Парасюк. Он рассказал о проблемах Украины, хочет ли он быть президентом, надо ли разрешить ношение оружия и как наполнить украинский бюджет

Парасюк
bnk.ua
Влащенко: В 2014 году был объявлен Герой года, и сегодняшний наш гость - именно этот человек. В студии - народный депутат Украины Владимир Парасюк. Здравствуйте, Володя. Очень рада вас видеть. Каково вам в роли Героя?

Парасюк: Ніколи в житті себе Героєм не вважав. І я завжди всім заявляю, що цей рік змінив наше ставлення до слова "Герой". Ми тепер маємо від чого відштовхуватись. І ми розуміємо, які люди заслуговують на це звання. Тому я себе ніколи таким не вважав.

Люди, которые смогли сделать революцию, - это нация героев. Хочу с вами поговорить о том,  что произошло в 2014 году и что изменило жизнь каждого из нас. Вот Семенченко сказал, что через два месяца в стране могут произойти очень серьезные потрясения -  и социальные, и всякие другие. Что это значит реально?

Можуть, але прогнозувати якісь терміни дуже важко. Але якщо теперішня влада не зробить з цього висновків, то може бути все дуже серйозно в країні, і можна очікувати різне. Тому що до того часу це були мирні акції, які переростали в повстання. Зараз у нас в країні війна. Величезна кількість зброї в Україні, у простих людей. І повірте, якщо людям набридне так жити, і політики не зроблять висновків і не побачать тих всіх проблем, то люди повстануть, але вони вже повстануть набагато серйозніше.

Я думала, что после того что произошло зимой, когда украинская элита, политическая и бизнес элита реально почувствовала, что все не так просто, когда просто люди могли открывать калитки  и заходить к ним с оружием… Я думала, что это их чему-то научило…

Ви помилилися в слові. Немає політичної еліти в Україні.

Ну, те, кого мы называли политической элитой.

Так можна говорити.

Я думала, что у них есть инстинкт самосохранения. Но вот пришло первое правительство Яценюка, пришло второе, и все эксперты говорят, что все коррупционные схемы сохранились. В некоторых местах Генпрокуратура, которая брала столько-то процентов, теперь берет в 1,5 раза больше. Что это значит? Они все думают, что они успеют доехать, добежать до Борисполя, а кто не успеет,  тот откупится?

Є така фраза "Революції роблять романтики, перемагають фанатики", а ви знаєте хто з неї користається. Цього разу так і було. Ми це все відчували, розуміли, але десь вже повірили в останній момент і сказали: "Український народ поклав величезну кількість Героїв України для того, щоб вам дати шанс". Зараз цей шанс ми здобули стовідсотковий. Є свій президент, є свій прем'єр, можна так назвати, парламент і конституційна більшість. Будь ласка,  беріть і виправляйте в країні. Якщо люди зараз не побачать швидких змін, вольових змін, повірте,  цій владі буде ще гірше,  ніж було Януковичу. Будуть виганяти і не будуть дивитися, чи хтось там робив щось добре, чи був там хтось на Майдані, чи не був. Вже слухати нікого не будуть. Український народ надзвичайно  сильно не любить зради, він її просто не переносить, а вони зараз все роблять для того,  щоб всю оцю  ненависть людську, яка є, на собі відчути.

Вы - внефракционный депутат, вы планируете им остаться?

Ну, я на даний момент так збираюсь. Можливо, через місяць чи  через два щось зміниться. Можливо, якісь люди вийдуть з інших фракцій, наші ідеї зійдуться, і ми зможемо об‘єднатися в якусь групу депутатів. Все можливо.

Вы входите в группу неформальную, которую называют "УКРОП". Туда входит Берёза, Филатов, Ярош и вы. Но на сегодняшний момент группа из 5 человек ни на что не влияет.

Вона показує людям все, як відбувається. Ми - це є міст інформації між народом до подій, які відбуваються в країні. Люди проголосували за різні фракції - це їхня відповідальність. Ми є цим містком, який кожен раз показує людям, що правильно, що неправильно. Якби не було людей, які б там сиділи в парламенті  і стояли б там в правильній українській опозиції, то було б просто свавілля влади. Зараз, звичайно, ми не можемо переламати хід якихось голосувань, хоча, ви бачите…

Т.е. вы сегодня себя позиционируете как контролеры Верховной Рады?

Так, як контролери. Хоча є такі деякі позиви, що в коаліції є протиріччя, суперечки, деякі депутати взагалі стоять всередині коаліції, в опозиції. Наша функція - доносити до людей, що є правильно, а що є неправильно. Тому що люди  одними виборами не живуть. Будуть ще вибори. І люди мусять зробити висновок собі з цього, що відбувається.

А когда будут еще выбори?

Ми це вже побачимо, з часом. Я не пророк. Але я точно знаю, якщо в країні нічго не буде мінятися, то ті вибори грядуть набагато швидше, ніж вони мають бути по плану.

Как вы оцениваете коалицию? Как хрупкую, как сильную?

Нестабільною є коаліція. Політичні партії використали певних людей для свого рейтингу, щоб просто прикритися їхньою чесністю і порядністю. Тим людям не казали, що хтось буде робити якесь свавілля. Їм казали про світлі ідеї боротьби, їм казали про те, що все буде мінятися. І ці люди зараз знаходяться всередині тих фракцій. Вони кожен божий день бачать, що відбувається. І вони зараз терплять. Дехто вже усвідомлює, що їх використали, до когось це дійде через тиждень. І ситуація така, що повірте, воно все нестабільне. Тому що те, що побудовано на брехні, воно ніколи не буде мати хорошої стратегії і хорошого продовження.

В голосовании по СНБО ваша группа тоже разошлась. Почему так случилось?

Розійшлися в двох позиціях. Ми сказали, що був Янукович – він робив неправильно. Була Партія регіонів – вона робила неправильно. А люди вертаються до тих самих схем. Порушують норми регламенту, порушують закони України, а найголовніше – цей закон нікому не потрібен. Тому що РНБО займається національною безпекою, хай і займається. І для чого йому повноваження в сфері корупції. В нас буде Антикорупційне бюро, воно буде незалежне, йому треба дати законодавчу ініціативу. Хай працює, хай карає всіх, починаючи від президента і закінчуючи найдрібнішим корупціонером в селі. Для чого робити орган, який буде стояти, в кращому випадку,  збоку, в гіршому випадку - над Антикорупційним бюро. От і все. Ми були проти. Просто викреслити цю норму,  ввести там поправку, і все, хай буде. Хочете більше повноважень в армії – беріть, хочете контролювати всі відділи в армії – беріть. Але не лізьте всередину країни, у те, що вас не стосується.  

А как сегодня происходят за кулисами эти торги?  Как сейчас уговаривают?

Парасюк:  Зараз навіть не треба нікого вмовляти. Зараз є така ситуація, що багато депутатів, пройшовши в Верховну Раду, навіть не розуміють, в яких координатах вони знаходяться. Тому що там реально треба бути зубатими. Ми прийшли туди білами ягнятами, а навколо нас старі вовки,  які хочуть їсти. Треба завжди вміти балансувати, треба вникати в ці всі речі. Дуже багатьом людям страшно, тому що вони прийшли дехто з фронту, вони там стріляли, вони бачили ворога, який ішов на них. А тут ворог невидимий. Тут і збоку може твій ворог сидіти, який тебе хвалить, який тобі говорить,  що все правильно, а реально це може бути людина, яка тебе підставить.

Есть люди, которые реально готовы к работе в парламенте. Но есть же люди хорошие, но которые не в состоянии понять, что они читают на бумаге. Вот по вашим оценкам, какой процент людей в парламенте не готов к законодательной деятельности?

Відсотків тридцять. Це багато, але мені теж багато чого не хочеться в тому житті, але якщо потрібно, я буду це робити. Я не військова людина, але я приїхав на схід України, мене так заставили обставини, я повинен навчитися воювати, я повинен переламати навіть в собі момент того, що потрібно стріляти по інших людях. Ти повинен взяти на себе цю відповідальність, хочеш ти чи не хочеш. Вибору посередині немає. Я завжди казав: має побудована бути система так – біле є біле, а чорне є чорне. Коричневого немає, і ти завжди це маєш усвідомлювати. І ці молоді політики, які прийшли, навіть зціпивши зуби, зі всіма проблемами, які є, вони мусять вибрати або білу сторону, або чорну. Нейтральним бути неможливо.

А всегда ли понятно, где сторона добра, а где зла?

Не завжди. Це важко, все це робити. Тому треба завжди  собі зсередини вдосконалюватись, і повірте… навіть  якщо ти прорахуєш на десять років вперед, то на одинадцятому ти розслабишся, і тебе може хтось чекати за поворотом. Але все одно треба йти до того. Робити  висновки з тих помилок, які ти робив, і йти вперед, набиратись. Чогось не вистачає – набиратись. Я не є спеціалістом широкого спектру. Мені ніхто не забороняє набрати по телефону мого знайомого професора, бізнесмена, які мені пояснять хоча б базис того, про що ми говоримо. Чи взяти помічників, які тобі будуть допомагати. Це все послідовність.

Вы достаточно жестко критикуете Яценюка. Вы говорите, что "Яценюк делает то же, что и Янукович. Лезет в карман к простому люду. Его законы и инициативы – это жалкая имитация реформ, которые не имеют ничего общего с реальными реформами". Так что, шансов нет?

З Яценюком  - ні.  Я можу критикувати  його, бо Яценюк нічим не відрязняється від мене. Він не має більших прав в цій державі, ніж я.

Почему вы считаете, что этот человек не способен сделать реформы?

Тому шо він дев'ять місяців керував цією державою, і за дев'ять місяців можна було хоча б людям пояснити, чому це все так відбувається. Чому Україна йде вниз, а не вверх. За дев'ять місяців можна було зробити висновки. Навіть те саме лобі, яке робив Яценюк  стосовно міністра МВС Авакова,  це неспроста. Людина за  дев'ять місяців  пообіцяла зробити якісь певні напрацювання в правоохороних органах. Їх не було. В реформуванні, наприклад, виконавчих гілок влади, це теж є під відповідальністю прем'єр-міністра. Він нічого не зробив. І зараз подивіться, в Верховній Раді що відбувається. Подаються ініціативи уряду, які кожна потребує доопрацювання, а деякі закони просто нема чого доопрацьовувати,  тому що їх треба  викинути на смітник. Реформи відбуваються в країні не так. Воно все відбувається швидко. Я завжди кажу, що люди можуть терпіти будь-які економічні негаразди чи соціальні негаразди, але коли вони збоку бачать зміни. Якщо б ми садили прокурорів корумпованих, міліціонерів, суддів міняли, люди зцепили б зуби – і Бог з цими пенсіями. А так виходить інертно – пенсії не збільшуються, а у порівнянні  з курсом долара ще й  впали, і тут нікого не люструють, не виганяють,  нічого не відбувається. 

До Нового года был продавлен бюджет. В чем основные точки этого бюджета? И почему не надо было за него голосовать?

Поспішні кроки завжди можна робити. Є така фраза: "жебраки завжди біжать першими". Те саме зараз зробив Арсеній Петрович. Якийсь запас грошей в країні є. Але скільки ми можемо втримати всю цю ситуацію? В нас немає коштів, щоб перекрити весь бюджет. Ми робимо ставку на заробіток грошей, при тому всьому ми розподілили величезну кількість грошей на суддів, на прокурорів. Ми нічого не скорочуємо, у нас соціально супер захищена країна, в сфері державного службовця. 

Нам не хватает 17 млрд. Но ресурс же есть?

В бюджеті заклали майже 4 млн грн на утримання державних санаторіїв. Ті гроші просто розтратяться. Якщо б одному санаторію 4млн, то нема питань. То не йде мова про зарплати, йде мова просто про утримання, і не пояснюється, яке утримання. При теперешній ситуації можна відмовитися їх утримувати. Скоротити ті витрати, які нікому не потрібні. Якщо взяти державний бюджет, там дивишся на суддів, скільки вони отримують – для чого це? Давайте скоротимо штат суддів, а взагалі, зробимо реорганізацію в усіх тих структурах. Поміняємо закони. Це все має швидко відбуватися. А зараз ми щось латаємо, стараємося. Та навіть взяти в ЗСУ. На міліцію видали більше, ніж на армію. В країні війна, і знову ж будемо фінансувати непотрібну махіну правоохороних органів.

Чем мы будем дотачивать то, что не хватает нам в бюджете?

Я не знаю. Це питання до прем'єр-міністра. Він взяв відповідальність. Я б по-інакшому зробив. Я б спочатку потрусив усіх олігархів, поставив їм ультиматум. Механізм є простий. Позабирав би всі гроші, які тільки можливо, законним і незаконним методом, у всіх людей, які крали, тому що є ше дрібні корупціонери, вони мають дуже багато грошей в валюті, і тоді перекривав би усі ці дірки.

Самая большая проблема нашей страны – коррупция.

Навіть не так. Корупція у вищих ешелонах влади. Корупція знизу не має серйозного відношення  до надходження до бюджету. Йде мова в найгірших сферах –  видобутку газу, транспортуванні газу, нафти, в найглобальніших структурах держави найбільша корупція. І дуже важко когось зловити за руку, що ти це вкрав. Реальна корупція відбувається там, де одним підписом можуть вкрасти і 100 млн, і 300. І ніхто навіть цього не помітить.

Как вы считаете, Антикоррупционное бюро сможет реально работать? У него есть инструментарий для работы?

Ми зараз його напрацьовуємо. Чи зможуть інші структури запустити ці механізми? Ми подивимось,  як тепер буде до цього бюро ставитись РНБО, тому що воно має відношення тепер до боротьби з корупцією. Важко прогнозувати.  Найосновнішим дзвінком проблем,  яким може бути це в Україні, коли ці урядовці з інших  країн, які приїхали сюди працювати, напишуть заяви на звільнення. Отоді у нас в країні проблеми.

Наличие этих людей  в нашем правительстве - это серьезный маркер.

Парасюк: Якщо вони підуть, значить, вони не можуть змиритися з системою, яка їх хоче поставити на коліна.  

Или коррумпировать. Вы являетесь также серьезным оппонентом Яремы.

Вся країна є противником того, що Ярема займає посаду генерального прокурора. Український народ не любить зради. Людина, яка говорила про світлі ідеї Майдану, не може розслідувати факти злочинів на тому самому Майдані. Він їх просто саботує. А призначення прокурорів всіх рівнів – це вже корупційна складова.

Почему президент покровительствует человеку, против которого выступает вся страна?

Можна говорити багато про всі помилки президента. Хочу сказати, що всіх людей в Україні на президентських виборах просто розвели. Докорінно. І це надзвичайно громіздка розмова. Президент – це зовсім інше питання. Його обрали люди.

Это не другой вопрос. Именно от этого человека сегодня зависит практически все. От его политической воли.

Я б не сказав. Головне, в якій сфері.

Например, борьба с коррупцией.

Це 50% має парламент, уряд до цього відношення, і 50% має президент. Більше до нього питань стосовно війни, яка на сході України. Там надзвичайно багато питань. Продажні генерали. Несплановані операції. Якщо говорити про Іловайськ, ми говоримо - хто винен? Муженко, Гелетей, Литвин? А хто їх призначив?

И никто ж не наказан. Есть же политическая ответственность, есть же криминальная ответственность.

Про президента в мене своє бачення. І на загальний осуд кожен божий день свою позицію даю про нього, що я думаю. 

А что случилось, когда люди из батальона "Айдар" забирали из больницы руководителя "Укрспирта"? Какое они имеют к этому отношение? Есть проблема, потому что говорят, что люди в форме и с оружием выполняют чьи-то заказы. Что с этим делать?

Коли ведеться таке свавілля, в будь яких форматах – це відповідальність керівництва. Який керівник, такий в нього батальйон, рота чи взвод. Тому треба брати глибше. Якщо він дозволяє собі свавілля,  навіть якісь питання там алкоголю в армії – це все питання  керівників. І знову ж, хтось за це відповідає на найвищому рівні?  Має бути жорстка дисципліна. Це – війна. І та війна має бути там, де вона відбувається, а не в тих місцях, де живуть мирні люди. Але це є питання державного управління всіма сферами діяльності. Якщо це є відношення до армії чи це є батальйони міліції -  відповідає суто їхнє керівництво, що вони не тримають жорсткої дисципліни. Коли людей доводять до злиднів, коли вони йдуть,  віддають своє життя за цю країну і приїжджають додому, а тут нікому не потрібні…

За несколько дней до Нового года произошел обмен пленными. В этом участвовал Медведчук. При этом российские журналисты были туда допущены, а украинские нет. Мы звонили Лубкивскому, чтобы пропустили наших журналистов - и не пропустили. Как вы считаете, почему такие люди, как Медведчук, участвуют в этом?

Ми всі знаємо, що це людина, яка має пряме відношення до Путіна. Я вважаю його агентом Кремля. Це є такий сірий кардинал Кремля отут, в Україні. Таких людей треба брати під слідство і саджати в тюрму, навіть без будь-яких доказів. Це просто має бути вольове рішення керівництва держави. На нього дуже багато є резонансних справ, які ходять в суспільстві, і я вважаю, що це негайно потрібно робити. Всередині потрібно величезну кількість зрадників просто винищити.  Таких, як Єфремов, Ахмєтов. Ці люди мають відповідати за законом.

История с ахметовскими гумконвоями вскрыла системные просчеты. Какой закон нужно разработать по этому поводу?

Розробляється закон про ліквідацію будь-яких торговельних відносин з окупованими територіями – з Кримом і з частиною Донбасу. Тобто заборонити будь-які рухи стосовно продовольства туди чи назад. Якщо ми веземо туди допомогу - це тільки на державному рівні. Тобто підписано президентом чи будь-яким високим урядовцем, і тоді воно їде під контролем державної служби охорони чи армії, і воно туди йде. А на окупованих територіях це все мають контролювати міжнародні організації. Зараз так, як воно існує, це є просто шалена контрабанда, при тому всьому, що гуманітарна допомога Ахмєтова просто підкормлює терористів.

Навсегда ли вы пришли в политику?

Я не можу дати відповіді. Бог покаже. Я йшов сюди, бо я був на фронті не один день і я хотів закінчити ту війну. Я зрозумів, що це системне явище. І зараз, в даний момент, робити якісь повстання в країні… можуть нашкодити моїй державі. І я зрозумів, що треба брати управління в свої руки. Якщо зараз потрібно віддати себе як воїн чи в законодавстві, чи в будь-якій сфері - я готовий віддати. Є ж війна, і після війни ти повертаєшся додому. Я так само хочу повернутися.

Нашли вы людей, которые сожгли машину вашей сестры?

Її ніхто не палив, просто розбили вікно.

Есть у вас диплом о высшем образовании?

Закінчую.

Хотели ли вы быть президентом Украины?

В теперішній ситуації – так.

Какую книгу вы читаете в данный момент?

Можна я не буду називати? Мені священик з Крехівського монастиря дав книжку. Бруно Ферреро, релігійні оповідання.

Вы человек верующий? Вы оцерквленный?

Я католик.

Ходите ли вы с охраной?

Не завжди. Але охорона – це мої побратими, які ввечері просто зі мною сядуть, проїдуться. Але я часто катаюсь сам по Львову чи по Києву. Деколи я зранку можу встати і пішки пройтися до Верховної Ради.  

Есть в Верховной Раде люди, которых вы считаете своими личными друзьями?

Є. На даний момент Яроша вважаю, Броніслава Березу.

Что в женщине важнеекрасота или ум?

Розум.

Какая историческая фигура прошлого кажется вам наиболее интересной?

Євген Коновалець.

Что важнее в мужчине – умение достигать цели или надежность?

Досягати цілей.

Нужно ли разрешить ношение оружия всем?

Звичайно.

О чем вас бесполезно просить?

Робити щось неправильне.

Что важнее – справедливость или закон?

Закон.

Кто из современных украинских политиков кажется вам наиболее авторитетным?

Для мене нема авторитетних політиків.

Любимый праздник?

Різдво.

Как часто вы звоните родителям?

З батьком кожен день. З мамою рідше.

Три самые большие проблемы Украины?

Путін, загниваюча система державного управління, яка існує, і (жартома) дороги.

С нами был сегодня Владимир Парасюк, Герой 2014 года. И я надеюсь, что этот человек таким и останется для нас всегда.

Источник: bnk.ua
Заметили ошибку?
Пожалуйста, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter
Читать далее

Уважаемые читатели!

Возможность комментирования временно отключена из-за возросшего количества агрессивных и оскорбляющих комментариев, призывающих к незаконным действиям и насилию.

Новости партнеров
Загрузка...
Загрузка...
Погода, Новости, загрузка...
Loading...